Ce este keiki paste? Cum a fost inventata pasta pentru keiki?

1.178 vizualizari

Orhidee de vanzare, ghivece orhidee, fertilizanti si substrat orhidee, magazin online orhilove.ro

Ce este keiki paste? Cum a fost inventata pasta pentru keiki?

Keiki paste a fost inventata din dorinta de a salva o orhidee Phalaenopsis care in tara natala, Filipine, era pe cale de disparitie.

 

James Brasch, fondatorul companiei Plant Hormones Canada, a primit o orhidee Phalaenopsis intermedia var. Diezii, un hibrid natural dintre Phal. afrodita si Phal. equestris, intr-o stare jalnica. Din dorinta de a salva orhideea care era sterila (nu se putea inmulti prin seminte) a tinut-o “in viata” intr-un mediu cu umiditate crescuta timp in care a cercetat mai multe posibilitati prin care ar fi putut multiplica planta. Astfel, a observat ca nodurile de la baza tijei florale ar putea fi incurajate sa creasca prin aplicarea hormonilor de crestere din categoria citochininelor.

orhidee_Phal_intermedia_var_diezii_foto
Phalaenopsis intermedia var. Diezii

Kekii paste la Phalaenopsis se aplica la nodurile tijelor dupa inflorire sau dupa ce s-au deschis toate florile de pe tija. Hormonii sunt sintetizati in mod natural de plante insa, pasta stimulatoare poate accelera (in locul in care a fost aplicata) hormonul responsabil pentru crestere (BAP). Pe langa acest hormon pasta contine lanolina, substanta cleioasa galbena care are doar rolul de a tine hormonul in acel loc.

ce-este-keiki-paste-pasta-stimulatoare-pentru-orhidee-orhilove.ro

A fost aplicata cu succes la backbulbs de Cattleya, Oncidium, Cymbidium. Phalaenopsis si Vanda au dezvoltat keiki din nodurile de crestere dintre frunze (primordial buds). La orhideele Dendrobium si Epidendrum care se inmultesc pe tulpina, nodurile de crestere au reactionat bine.

O alta pasta a fost creata pentru a stimula cresterea radacinilor. Spre deosebire de prima pasta pentru keiki, noua pasta contine auxine, mai exact hormonul IBA, pentru a incuraja cresterea radacinilor.

Pentru a aduce pe piata produsul sau miraculos, James Brasch a experimentat in laborator timp de mai multi ani. Initial a impartasit doar prietenilor mostre cu pasta pentru keiki. J. Bransch afirma ca in realizarea pastei proportia corecta este totul. Oricine o poate replica folosind aceste ingrediente dar fara sa obtina rezultatele dorite.

Ce sunt hormonii plantelor?

Hormonii plantelor sunt regulatorii de crestere si se impart in trei categorii: auxine, citochinine si giberalinele. Mai sunt si alti hormoni ai plantelor pe care ii puteti consulta in link-ul wikipedia. Conform Wikipedia – Plant hormone: “hormonii reglează procesele celulare în celulele vizate la nivel local si se muta in alte locatii, in alte parti functionale ale plantei. Plantele, spre deosebire de oameni si animale, nu au glande care produc si secreta hormoni. In schimb, fiecare celulă este capabila sa produca hormoni. Hormonii determina formarea de flori, tulpini, frunze si dezvoltarea si maturarea fructelor. Hormonii sunt transportati in interiorul plantei prin utilizarea a patru tipuri de miscari. Pentru miscarea localizata, se utilizeaza fluxul citoplasmatic din celule si difuzia lenta a ionilor si moleculelor dintre celule. Tesuturile sunt folosite pentru a muta hormonii de la o parte a plantei la alta, mutand zaharuri de la frunze la radacini si flori. Xilemul misca solventi de apa si minerale de la radacini la frunze”.

Referinte:

DR JAMES BRASCH DEVELOPER OF KEIKIGROW PRODUCTS

V-ar mai putea interesa:

13
Adaugat de | 2019-02-08T12:58:45+02:00 aprilie 21st, 2018|curiozitati orhidee|0 Comentarii

Articol adaugat de:

Adauga un comentariu

cincisprezece − paisprezece =