Ce sunt insectele mici din ghiveci care fug de apa?

483 vizualizari

Orhidee de vanzare, ghivece orhidee, fertilizanti si substrat orhidee, magazin online orhilove.ro

 

La udarea orhideelor, din ghiveci poate ati observat insecte mici care ies la suprafata fugind de apa?

Daca nu stiti cum sa scapati de ele este important de retinut ca aceste insecte mici si rapizi nu sunt daunatoare pentru radacini. Pot fi enervante insa nu pun planta in pericol. In cele ce urmeaza voi enumera cateva tipuri de organisme care se dezvolta in substratul umed din ghivecele orhideelor.

1. Paianjenii de sol. Chiar daca in familia paianjenilor sunt peste 40 000 de specii conform Wikipedia, paianjenii de sol se hranesc cu materia organica in descompunere si nu sunt daunatori, asa cum sunt alte specii mai des intalnite, care se hranesc cu seva plantelor din frunze si sunt daunatori. Cei mai intalniti paianjeni de sol sunt Oribatid (Steganacarus magnus, Euzetes globulus, Hermannia gibba). Nu sunt daunatori plantelor si se hranesc cu frunzele moarte cazute pe sol, scoarta, muschi si fungi din sol. Sunt mici, rotunzi si negri, asemanatori cu niste gandacei mici ca forma.

Pentru ca paianjenii de sol sunt atrasi de fructele si legumele aflate in descompunere, plasarea unei felii de castavete sau cartof deasupra scoartei din ghiveci in timp va imputina colonia (ciclul de dezvoltare este incet). Pe spatele feliei veti gasi a doua zi insectele mici din ghiveci pe care puteti sa le inlaturati.

2. Tantarii de fungi (Mycetophilidae). Larvele se adapostesc in substratul umed unde se hranesc cu material in descompunere si cu fungi. Nu sunt daunatoari radacinilor. In stadiul final larvele se transforma in musculite mici si negre care zboara pe langa ghivece in cautarea unui nou loc pentru a se inmulti. Daca sunt deranjante se pot prinde cu ajutorul plantelor carnivore. Sunt insecte specifice substratului aflat in descompunere care retine multa apa. Ca remediu se recomanda folosirea altui tip de substrat. Lasarea ghiveciului sa se usuce bine intre udari nu va elimina larvele; pot supravietui in aceste conditii.

3. Collembolo (eng. Springtails). La scufundarea ghiveciului in apa poate ati observat niste vietati care incep sa sara din substrat si sa fuga spre partile uscate ale plantei. Nu sunt daunatori plantei si nu raspandesc boli. Traiesc in medii ude unde se hranesc in general cu materie organica in descompunere, fungi, mucegai, alge. Cand colonia este foarte mare ar putea distruge radacinile puilor de orhidee. Pentru a controla inmultirea trebuie mentinut substratul mai putin umed. Insecticidele nu au efect.

 

Referinte:

Developments in pot worm control

9
Adaugat de | 2019-03-15T18:01:47+02:00 decembrie 11th, 2017|Intrebari frecvente|0 Comentarii

Articol adaugat de:

Adauga un comentariu

cinci × patru =