De ce cad bobocii la orhideea Phalaenopsis?

3.644 vizualizari

Orhidee de vanzare, ghivece orhidee, fertilizanti si substrat orhidee, magazin online orhilove.ro

 

De ce cad bobocii la orhidee?

Cauze care duc la nedezvolarea si caderea bobocilor.

boboci la orhidee cad, se usca, vestejesc, se ingalbenesc.

Este frustrant cand cumperi/primesti o orhidee noua si observi ca bobocii se vestejesc si cad. Nu este ceva ce se poate controla, floarea este stresata si renunta sa ii dezvolte. Insa daca este sanatoasa, cu radacini bune, se va adapta la noul mediu din casa si va continua dezvoltarea bobocilor care abia se formeaza.

Se poate intampla si la orhideele cu vechime in colectie. Daca va intrebati de ce orhideea face tija dar, bobocii nu se dezvolta pentru a inflori, consultati lista de mai jos cu cauzele care pot duce la o inflorire defectuosa.

Choy Sin Hew si W. H. Yong in cartea “The Physiology of Tropical Orchids in Relation to the Industry” afirma ca “avortarea” bobocilor poate fi din cauze genetice, fiziologice sau patogenice. Cele fiziologice tin de asimilarea substantelor nutritive stocate in frunze. In anumite conditii neprielnice influentate de temperaturi scazute, lumina insuficenta datorita cerului noros sau a resurselor limitate de apa din substrat, bobocii intra intr-o competitie in procesul asimilarii substantelor necesare dezvoltarii. Astfel, unii primesc mai mult si se dezvolta, iar cei care nu gasesc resurse se ofilesc. Pentru orhideele predispuse genetic la “avortarea” prematura a bobocilor s-a observat ca aplicarea suplimentara de hormoni a imbunatatit buna dezvoltare. Prin cauze patologice se intelege boli.

Posibile cauze pentru ingalbenirea/stafidirea/caderea bobocilor:

  1. Udarea cu prea multa sau prea putina apa. Pentru a stabili cauza trebuie doar sa urmariti ghiveciul si sa va amintiti ce schimari s-au produs. Schimbarile au aparut dupa sau inante sa udati? Daca substratul retine apa pentru mult timp, radacinile incep sa se deterioreze – bobocii nu se vor mai dezvolta. Daca planta nu gaseste resurse de apa in substrat cand dezvolta bobocii, ar putea sa nu ii mai dezvolte.
  2. Fluctuatiile excesive de temperature (prea frig, prea cald).
  3. Umiditatea scazuta. Iarna umiditatea poate fi scazuta datorita caloriferelor care usuca aerul. Se pot pune recipiente cu apa pe calorifer pentru a spori evaporarea apei langa plante.
  4. O schimbare brusca in mediul de dezvoltare. Ex: schimbarea zonei din casa in care sta planta, transportul de la florarie acasa.
  5. Prezenta daunatorilor. Daunatori orhidee
  6. Rotirea plantei la geam poate afecta dezvoltarea bobocilor, datorita orientarii lor in mod natural dupa lumina.  Daca planta creste tija spre geam si se doreste expunerea florilor spre interiorul camerei, este de preferat sa se astepte deschiderea tuturor bobocilor.
  7. Aerul rece de la aparatul de aer conditionat sau aerul cald de la calorifer daca bate spre tija cu boboci ii poate afecta.
  8. Pulverizarea bobocilor cu fertilizant.
  9. Plantele crescute sub becuri daca sunt aproape de sursa de lumina isi pot pierde bobocii.
  10. Lumina insuficienta. Orhideele care au lumina suficienta pot dezvolta mai multe flori si ramificatii.

Poate ati auzit ca o alta cauza ar putea fi legata de fructele coapte care elimina gazul de etilena. Este adevarat ca le poate afecta, dar, doar daca detineti un aprozar in camera. S-a observat ca un mar uitat intr-o cutie, in care se tansportau spre vanzare tije florale de orhidee, a influentat starea florilor si astfel, au ajuns la destinatie ofilite. Spatiul mic a ajutat la asfixierea florilor. De asemenea, vaporii eliminati de vopsea sau alte substante chimice pot afecta florile, insa nu sunt situatii intanite des in spatiile de locuit.

Cel mai des se intampla ca acest fenomen sa se manifeste in perioada rece (iarna), datorita amplasarii ghivecelor in apropierea caloriferelor. Umiditatea din aer este scazuta si atunci dezvoltarea lor este problematica.

In imagini, orhideea a continuat cresterea tijei cu 4 boboci si a facut o ramificatie tot cu 4 boboci. Dupa o saptamana in care a fost “singura acasa” ultimii boboci nu s-au mai dezvoltat. Dupa reluarea udarii, aerisirea camerei si cresterea umiditatii cu ajutorul umidificatorului, ambele tije au reluat cresterea cu noi boboci. A fost usor de identificat cauza: lipsa apei si umiditatea scazuta (hidrometrul nu inregistra nicio valoare).

 

orhidee de ce se usuca bobocii
phalaenopsis bobocii se stafidesc

Primul boboc pe tija s-a ingalbenit – ultimul boboc pe tija s-a uscat. Aceste situatii sunt posibile, iar cauzele sunt fiziologice. Planta continua crestrea tijei si de aceea primul boboc nu primeste resurse. Planta a incheiat cresterea tijei florale si alimenteaza primii boboci dezvoltati. Se poate intampla la plantele tinere care intampina probleme in dezvoltare.

se ofiliesc bobocii la orhidee
se ofilesc florile la orhidee

V-ar putea interesa si :

 

74
Adaugat de | 2019-02-12T21:27:49+02:00 decembrie 11th, 2017|Intrebari frecvente|0 Comentarii

Articol adaugat de:

Adauga un comentariu

5 × 1 =