Radacina, tija sau pui?

2.265 vizualizari

Orhidee de vanzare, ghivece orhidee, fertilizanti si substrat orhidee, magazin online orhilove.ro

 

Cum stii daca noua crestere este o radacina, o tija sau un pui?

 

Radacinile pot creste de la baza tulpinii sau mai sus pe tulpina, pot iesi dintre frunze inducandu-ne astfel in eroare crezand ca poate este o tija noua in formare. Se pot recunoaste usor datorita aspectului. Au varful rotunjit si pe masura ce cresc se formeaza la baza, stratul alb-sidefiu de velamen, cu care absorb apa si nutrientii. Culoarea lor poate sa difere in functie de pigmentul plantei si de lumina la care sunt expuse.

Cum stii daca noua crestere este o tija la Phalaenopsis? Orhideea Phalaenopsis va creste tija mereu sub ultimile 2 frunze aparute, la imbinarea frunzei cu tulpina sau deasupra ultimei tije aparute, in functie de cat de dezvoltata este planta. Nu intamplator puii acestei orhidee pot inflori cand au minim 3 frunze si intotdeauna apare pe partea unde sunt crescute 2 frunze. Deci primul indiciu este localizarea. Al doilea indiciu este forma. Varful nu este perfect rotund ca la radacini si seamana cu o manusa cu un deget.

Keiki vs. tija florala; cum ii recunosti? Keiki au forme asemanatoare cu tijele. Singurul indiciu pentru identificare este locul in care se dezvolta si starea plantei. Puii bazali apar la plantele cu crown rot, astfel, planta isi orienteaza resursele catre o noua plantuta, identica cu cea pe care se dezvolta. Plantele cu tija terminala dezvolta de asemenea pui bazali.  Plantele sanatoase dezvolta keiki pe tija florala, din noduri sau la baza. Cei bazali se dezvolta sub tijele vechi iar astfel pot fi recunoscuti usor.

 

 

78
Adaugat de | 2018-04-05T17:55:36+02:00 februarie 12th, 2018|Intrebari frecvente|5 Comentarii

Articol adaugat de:

5 Comentarii

 1. loredana 29 mai 2018 la ora 11:45 am - Raspunde

  Buna ziua ,de cateva zile am un keiki micut.Am citit pe internet ca este nevoie de diferiti nutrienti pt. o dezvoltare frumoaas a acestui keiki

  Ingrasamanntul care il am in casa este :Ingrasamant foliar Bionat Plus

  Elemente nutritive principale (macroelemente): Azot (N)-6.9%, Fosfor (P2O2)-0.003%, Potasiu (K2O)-0.76%.

  Elemente nutritive secundare: Magneziu (Mg)-0.47%, Sulf (S)-1.3%, Calciu (Ca)-0.05%.

  Oligoelemente: Bor (B)-0.16%, Cupru (Cu)-0.35%, Fier (Fe)-0.18%, Mangan (Mn)-0.06%, Zinc (Zn)-0.11%.

  Extract natural din plante: 9%, cu rol biostimulator

  intrebare daca acest ingrasamant e bun.Daca da cum se foloseste dupa ce este diluat la orhidee

 2. Ioana 15 noiembrie 2018 la ora 5:00 pm - Raspunde

  Buna,de curand am vazut pe tija florala la orhidee un micut keiki fapt care m-a bucurat, dar vazand ca la floarea mama se zbarcesc frunzele se ingalbenesc apoi si cad.
  Totodata am vazut ca radacinile sunt putrezite si mai are 4 radacini aeriene.
  Are sanse de supravietuire sau toate frunzele vor cadea?

 3. OrhiLove.ro 25 noiembrie 2018 la ora 6:04 pm - Raspunde

  Scuze pentru intarzierea cu care va raspundem. Va rugam sa adaugati cateva imagini clare cu orhideea dumneavoastra aici: https://www.orhilove.ro/forum/intrebari-si-raspunsuri-orhidee/.

  Cu radacinile aeriene ar trebui sa isi revina.

Adauga un comentariu

paisprezece − unsprezece =