Liodoro

662 vizualizari

Orhidee de vanzare, ghivece orhidee, fertilizanti si substrat orhidee, magazin online orhilove.ro

 

Phalaenopsis Sweet Memory – Liodoro

orhilove.ro poza phalaenopsis liodoro
orhilove.ro poze liodoro phalaenopsis

Minunata orhidee a fost inregistrata in 1982 cu numele de Sweet Memory. Hibridul este o incrucisare intre Phalaenopsis bellina (sinonim Phal. violacea Borneo) si Phalaenopsis Deventeriana “Treva”. In magazine se gaseste mai des sub numele de Liodoro datorita unui crescator german care a etichetat-o astfel in catalogul sau de orhidee parfumate (ex. alte nume de orhidee parfumate din catalog: Odorina, Sunnydoro, Copperdora etc.). Alte denumiri pe care le-a mai avut Phal. Sweet Memory de-a lungul timpului sunt: Liodara si Lydia Tobia.

Parinti:                      Phal. (violacea Borneo) bellina                                         X                                        Phal. Deventeriana “Treva”

orhilove.ro phalaenopsis violacea var borneo sursa rv-orchidworks.com
sursa: rv-orchidworks.com
orhilove.ro phalaenopsis deventeriana sursa phals.net
sursa: phals.net

Phalaenopis Deventeriana este si ea un hibrid obtinut prin incrucisarea a doua Phalaenopsis: amabilis (in dreapta) cu amboinensis (in stanga).

orhilove.ro phalaenopsis amabilis sursa phals.net
sursa: phals.net
orhilove.ro phalaenopsis amboinensis sursa phals.net
sursa: phals.net

Daca nu te-au cucerit forma si culoarea florilor cu siguranta parfumul minunat te va cuceri iremediabil. Nu intamplator a fost inregistrata sub numele de Sweet Memory (in traducere din lb. engleza – amintire dulce). Este ceva ce nu poate fi descris usor in cuvinte, o combinatie de citrice si ceva dulce, floral. In functie de intensitatea luminii de afara si de temperatura mediului ambiental, mirosul poate sa fie mai mult dulce sau un amestec divin intre cele doua. Uneori seamana cu Phal. japonica. Spre deosebire de alte Phalaenopsis care au o vaga aroma in jurul orei 12, Sweet Memory te va incanta cu parfumul ei pana la ora 22-23 seara. Nu este un miros puternic, capabil sa improspateze aerul din camera, insa, daca este tinuta pe pervaz langa un geam deschis, fiecare adiere de vant iti va gadila placut simturile, trezindu-ti astfel o stare de bine. Pentru parfumul minunat vinovate sunt genele preluate de la Phal. amboinensis si Phal. bellina.

In imagini, ambele orhidee sunt Liodoro-Sweet Memory, cumparate din acelasi loc dar crescute de persoane diferite in conditii diferite. Diferentele dintre cele 2 plante sunt uriase. Cea care a facut florile altfel are multe flori mici si predomina galbenul. Limba se termina cu galben in loc de alb.

De obicei, infloreste in perioada calda a anului (primavara-vara), insa, fiind o Phalaenopsis poate inflori oricand are diferente de temperatura. Culoarea florilor poate varia putin de la planta, la planta, in functie de gene si de conditiile de crestere. Unele pot avea predominanta culoarea galben iar altele culoarea roz. Poate face intre 3 si 6 flori pe tija si pot dura in medie 3-4 luni. Plantele tinere de regula sustin mai putine flori, insa, cu trecerea timpului numarul se va imbunatati. Tijele florale nu se taie daca nu se usuca in mod natural, deoarece pe aceeasi tija va continua sa infloreasca in fiecare an. Este tipul de orhidee cu inflorire secventiala. In fiecare an va creste o noua tija, asfel cu trecerea timpul planta va avea mai multe tije active.

Spre deosebire de orhideele Phalaenopsis obisnuite, Sweet Memory are o crestere lenta, 1-2 frunze noi pe an si o multitudine de radacini. Orhideea mea cand a fost achizitionata avea un pui bazal format din 2 frunze. Dupa un an in care planta-mama a reinflorit, puiul a ramas tot cu 2 frunze insa i-au aparut radacinile proprii si surprinzator au o crestere extraordinar de rapida in comparatie cu tulpina.

Frunzele sunt usor ondulate, flexibile si au o nuanta de verde deschis. Liodoro tolereaza mai multa lumina, insa daca frunzele capata o nuanta mai inchisa de verde este semn ca are nevoie de o pozitionare mai buna la lumina.

phalaenopsis liodoro orhilove.ro poza radacina

Prefera o umiditate crescuta intre 30 si 80 % iar temperaturile optime sunt intre 16,5°C  si 24,5°C.

Substratul poate fi un amestec de scoarta de pin + muschi sphagnum sau bucati de cocos + perlit +carbune.

 

Exista mai multe variatii de Phalaenopsis Sweet Memory. In functie de culoarea pe care o are Phal. bellina folosita pentru hibridizare, au iesit orhidee Sweet Mememory cu alte culori.

phal sweet memory - sursa bigleaforchids.com
sursa: bigleaforchids.com
Phal_Sweet_Memory__Bonnie_Vasquez- sursa BigLeafOrchids.com
sursa: BigLeafOrchids.com
Phal_Sweet_Memory__Janet__AM_ -sursa BigLeafOrchids.com
sursa: BigLeafOrchids.com
Phalaenopsis_Sweet_Memory__Vasquez sursa - BigLeafOrchids.com
sursa: BigLeafOrchids.com
Phal_Sweet_Memory__KF - sursa BigLeafOrchids.com
sursa: BigLeafOrchids.com
Phalaenopsis liodoro sweet_memory_bubbles - sursa rv-orchidworks.com
sursa: rv-orchidworks.com

In 1991 Michel Vacherot a creat un hybrid, numit Miva fragrance. Este o incrucisare intre Phal. violacea si Phal. Zuma Gold. Zuma Gold a fost obtinut din Phal. amboinesis si Phal. Wilma Hughes. Astfel, avand doua gene comune cu Liodoro, Miva fragrance este adesea confundata cu faimosul Liodoro datorita parfumului asemanator si a formei florilor. Uneori este vanduta tot sub acelasi nume.

miva fragance liodoro hibrid - sursa orchidkarma.com
sursa: orchidkarma.com
orchidees.fr - Phalaenopsis_MivaFragrance-colorado
sursa: orchidees.fr

Phal. Sweet Memory a dat nastere unor numerosi hibrizi. Ii puteti identifica urmarind link-ul de mai jos, la rubrica Seed Offspring: Bluenanta.com – detalii hibrid

 

 

 

 

8
Adaugat de | 2018-05-03T22:03:00+02:00 septembrie 10th, 2017|Hibrizi celebri, Phalaenopsis|0 Comentarii

Articol adaugat de:

Adauga un comentariu

14 − sase =