47.112 vizualizari

Orhidee de vanzare, ghivece orhidee, fertilizanti si substrat orhidee, magazin online orhilove.ro

Ce boli au orhideele?

Principalele boli ale orhideelor: ciuperci, bacterii, virusi.

 Ca orice planta orhideea poate avea boli. Cand colectia de orhidee cuprinde 2-5 plante, bacteriile si ciupercile pot sa nu fie o problema. Cand nu stii ce presupune o infectie poti sa le treci usor cu vederea, singurul inconvenient ar putea fi ca orhideea nu infloreste, face prea putine flori sau se dezvolta greu. Devine problematic insa cand colectia este mare si cuprinde orhidee din mai multe specii. Din lipsa de timp si spatiu nu se mentine o igiena buna a spatiului si a ustensilelor folosite, florile se uda in acelasi loc cu aceeasi apa etc.

Este esential ca plantele proaspat cumparate sa fie inspectate la radacini, frunze si flori inainte de a fi asezate pe langa plantele existente si sa se verifice daca mixul din ghiveci este corespunzator cu nevoile plantei. Ca masura de precautie trebuie avut grija ca radacinilor orhideelor sa li se asigure un drenaj bun al apei (apa sa se scurga rapid din ghiveci dupa udare, sa nu stagneze la baza ghiveciului), sa se lase intre udari sa se usuce putin iar aerul sa fie proaspat si ventilat in spatiul in care sunt asezate. Caracteristicile substratului pentru orhidee

Putrezirea tulpinii la orhidee.

Cauzele care duc la putrezirea tulpinii la orhidee sunt trei ciuperci despre care veti gasi informatii mai jos: Rhizoctonia, Pythium, Fusarium. Simptomele plantelor afectate de aceste ciuperci sunt: ofilirea, frunze galbene la baza, crestere deficitara, pete pe frunze. Sunt predispuse plantele care nu au conditii bune de crestere, nu au un drenaj bun, au suferit leziuni in urma manipularilor, au fost udate abundent, sunt inghesuite in ghiveci, sunt fertilizate necorespunzator (Fusarium se presupune ca actioneaza cand solul este acid). Apa contaminata si ustensilele nesterile sunt alte cauze. Conform Wikipedia ciupercile pot actiona cand planta este in stare vegetativa sau cand este in floare iar patogenul poate fi prezent in mediul de crestere in stare inactiva chiar si 5 ani. Sporii ciupecilor intra in tulpina si nu le mai permite sa transporte nutrienti si apa.

Tratamentele pot fi ineficiente cand planta arata simptome de boala.

Phalaenopsis din imagini a avut o acomodare greoaie dupa cumparare insa a inceput sa dea semne de crestere. Cand parea sa mearga bine au inceput frunzele sa se ingalbeneasca, initial una iar dupa cateva zile alte doua. Dupa ce am scos-o din ghiveci am observat ca radacinile erau verzi insa tulpina de la baza era toata neagra. Am curatat tot ce era negru, am aplicat un fungicid local iar dupa o saptamana a murit. Radacinile in substrat erau in continuare verzi dar frunzele se defoliau.

! Fungicidele se aplica cu scopul de a preveni, cand boala avanseaza ar putea sa nu mai fie eficiente daca nu sunt si curative, specifice bolii cu care se confrunta planta.

boli ciuperci plante

In imagine este un copac Yucca pe care l-am avut de cativa ani. Dupa ce au inceput frunzele sa se ingalbeneasca masiv l-am taiat iar in mijloc se pot observa sporii unei ciuperci care a afectat tulpina.

Bacterii orhidee.

Bacteriile la orhidee se dezvolta cel mai bine la umezeala si temperaturi de 25-30 grade. Se introduc in colectie o data cu o noua planta sau datorita muscaturii daunatorilor. Daca planta contaminata este udata impreuna cu cele sanatoase sau daca apa de pe frunzele celei contaminate prin pulverizare ajunge pe frunze sanatoase, bacteria se raspandeste. Plantele bolnave nu se mai stropesc cu apa pe frunze pana nu exista siguranta ca boala a stopat. Bacteriile emana un miros neplacut, intepator, din tesuturile afectate. In general pulverizarile pe frunze se fac devreme, in timpul zilei, astfel incat, seara frunzele sa fie uscate pentru a preveni aparitia bolilor.

Cum se trateaza orhideele de baterii? Se pot trata cu fungicide pe baza de cupru, clorura de benzalconiu, hipoclorit de sodiu, apa oxigenta, scortisoara si antibiotice.

! Ustensilele folosite pentru taieri si ghivecele se dezinfecteaza cand se trece de la o planta la alta.

! Orhideele Dendrobium nu se stropesc cu fungicide pe baza de cupru, nu il tolereaza.

! Fungicidele pe baza de cupru se aplica doar foliar altfel ard radacinile.

puncte apoase frunze orhidee
frunze cu apa orhidee

Bacteriile patrund prin fisurile de pe frunze daca sunt disponibile. Pot avansa foarte repede, distrugand tesuturile frunzei de pe o zi pe alta.

1.Simptom: pete maro uscate. Debuteaza ca o pata care se va face maro si va emite un miros neplacut.

Acidovorax (sinonim Pseudomonas Cattleyae). Apare sub forma de pete maro lipsite de apa care in timp se fac negre inconjurate de galben. In functie de gradul de dezvoltare in care se gaseste bacteria se poate incerca stoparea sau poate fi prea tarziu pentru tratament. In faze incipiente se poate trata prin taierea frunzei sub partea afectata iar pe taietura se pune antibiotic, scortisoara, fungicid cu cupru  sau apa oxigenata. Cand se raspandeste spre centrul plantei (locul unde frunzele se intalnesc cu tulpina) nu se mai poate face nimic. Bacteria face ravagii la temperaturi ridicate si umiditate crescuta. La Cattleya apare pe frunzele vechi si nu este „mortala”. Bacteria se raspandeste prin apa. Zona in care a fost tinuta planta cat si plantele din jur se trateaza cu fungicide pe baza de cupru.

 

2.Simptom: pete ude. Pata se intinde rapid, acaparand toata frunza. Leziunea emite un miros neplacut de la inceput. Pentru a preveni se recomanda imbunatatirea circulatiei aerului iar umiditatea trebuie scazuta.

Protobacterium (sinonim Erwinia). Cateva tipuri de Erwinia pot afecta orhideele.

Erwinia carotovora. Pata mica apoasa pe frunza inconjurata de galben la Phalaenopsis. Are miros intepator. Se indeparteaza frunza afectata, se sigileaza taietura. Daca se raspandeste spre centrul cresterii va duce la moartea plantei. Se evita pulverizarile pe frunze cu apa pentru a nu raspandi bacteria pe alte plante sanatoase si se mentin frunzele uscate. Se raspandeste prin apa.

frunza apoasa orhidee

Erwinia chrysanthemi se poate intalni la Phalaenopsis, Cymbidium, Cattleya, Oncidium.

Erwinia chrysanthemi

Erwinia cypripedii. Patrunde in planta cand este disponibila o rana si afecteaza atat radacinile cat si frunzele. Initial arata ca un punct maro care va continua sa se mareasca, iar daca nu este observata la timp pentru a taia partea afectata se poate mari pana ajunge la coroana cand planta nu mai poate fi salvata. Ken Jones in Hygienic Practice recomanda ca planta sa se trateze prin scufundare in fungicide de 2-3 ori la distanta de 4 zile. Tratamentul cu fungicid se repeta la fiecare 3 luni pentru a preveni aparitia din nou a bacteriei.

Erwinia la Cambria.

Ciuperci orhidee.

Ciupercile la orhidee apar in substratul vechi si descompus, la umiditate ridicata sau caldura mare. Pentru a preveni aparitia lor se folosesc ustensile sterilizate (cu alcool sau clor) de la o planta la alta, cand se fac taieri sau replantari.

Cum se trateaza orhideele de ciuperci? Inainte de a trata orhideea este esential de retinut ca ciupercile se manifesta cand ingrijirea plantei nu este corespunzatoare si planta este slabita. Plantele isi produc propriile „fungicide” insa cand ciupercile devin agresive nu mai pot face fata singure. Prin ingrijirea corespunzatoare se intelege substrat adecvat si radacini sanatoase. Lista ciupercilor care pot afecta orhideele o gasiti mai jos impreuna cu recomandari pentru combatere. 

! Ghivecele se dezinfecteaza inainte de reutilizare prin scufundarea in apa cu clor. La 5 litri de apa se pune o cana de clor. Substratul in care au stat plantele cu probleme nu se refoloseste.

Ciupercile apar la plantele care sunt udate prea mult, care nu au o circulatie buna a aerului in ghiveci, la umiditate crescuta si lumina redusa.

1. Putregaiul negru la orhidee.

Apare pe frunze sub forma unor pete negre, cu aspect moale, care se maresc. Se dezvolta la caldura mare (25-30 de grade), umiditate si se poate raspandi prin apa (apa de pe frunzele afectate poate ajunge pe frunze sanatoase sau prin udarea mai multor plante cu aceeasi apa). Se taie partea afectata, planta se izoleaza si se aplica fungicide: de ex. substanta activa tiofanat metil.

Phytophthora (palmivora, parasitica, cactorum). Ataca frunzele si tulpina. Simptomele pot varia in functie de specie: se pot innegri ultimele frunze aparute sau se pot innegri noile cresteri la Cattleya.

Phytium (splendens, ultimum, debaryanum). Ataca radacinile. Se dezvolta cand substratul este umed iar temperaturile scad noaptea. Pe partea din spate a frunzelor apar pete maro apoase care se fac maro-mov sau negru-mov. Tulpinile putrezesc la baza. Se elimina partile afectate si se aplica fungicid.

boala frunze orhidee

 

2. Boli fungice la orhidee.

Sunt ciuperci greu de eradicat, de aceea se recomanda efectuarea tratamentelor preventive cu: fludioxonil, clorotalonil, azoxistrobin.

Rhizoctonia. Apare la radacinile lezate in urma manipularilor, la radacinile afectate de acumularile de saruri din apa sau la radacinile supra-fertilizate. Radacinile devin maro iar frunzele de la baza se ingalbenesc. Noile cresteri stopeaza, frunzele noi se pot deforma iar planta putrezeste la baza. Se indeparteaza partile afectate si se trateaza cu fungicide cu tiofanat metil, mancozeb.

2.Fusarium (oxysporum, proliferatum, solani etc.). De obicei se observa tarziu ca planta are o problema: frunzele de la baza sunt deshidratate, se ingalbenesc intr-un ritm rapid iar planta moare treptat. Insa primul simptom poate fi gasit la radacini, acestea incep sa se usuce de la varfuri si treptat mor. Ciuperca actioneaza aupra radacinilor cand substratul este vechi cu drenaj greoi sau daca planta a fost udata prea mult. Se poate confirma prezenta ciupercii doar prin taierea tulpinei si se va observa un cerc mov-violet in sectiune. Dupa taiere se poate pastra doar partea din planta care nu mai prezinta semnele infectiei (partea de tulpina cu tesut verde).  Fusarium se dezvolta cel mai bine primavara la plantele udate excesiv si in substrat acid. Ciuperca poate fi adusa de vant, insecte sau planta se contamineaza prin udare cu apa infestata cu sporii ciupercii de la alta planta. Se poate trata cu fungicide pe baza de azoxistrobin. Tratamentele pot sa nu fie eficiente, este o ciuperca greu de eradicat.

La Vanda radacinile incep sa se usuce si sa se ingalbeneasca chiar daca nu se fac modificari in modul lor de crestere pentru a le deteriora sanatatea. Sporii ciupercii pot fi in stare inactiva pana cand gaseste conditiile necesare dezvoltarii. Dupa ce radacinile cedeaza, planta nu se va mai putea hrani, frunzele de la baza vor incepe sa se ingalbeneasca una cate una pana in varf. Pentru a stopa ciuperca se taie partea din tulpina afectata pana la tesut curat, se aplica fungicid si se replanteaza daca mai are radacini pe partea de tulpina neafectata.

Imagini Fusarium la orhideea Vanda

La Phalaenopsis baza tulpinii si a frunzelor poate capata culoare mov-roz (a nu se confunda cu pigmentarea aparuta de la expunerea la lumina). Radacinile sunt primele afectate. Ciuperca nu le permite sa controleze fluxul apei, astfel planta nu se hraneste si frunzele incep sa se vestejeasca, se ingalbenesc si cad. Cand frunzele incep sa arate simptomele planta va muri in scurt timp.

La Cambria se poate observa dupa taierea bazei inelul mov iar daca infectia este puternica baza bulbului poate capata culoarea mov. Noile cresteri stopeaza in dezvoltare iar frunzele sunt vestejite si prezinta pete.

Puiul la baza are un inel mov si chiar daca pare ca este in dezvoltare, dupa taierea tulpinei in sectiune se observa puncte mov, semnele infectiei.

Fusarium Cymbidium orhidee
orhilove.ro Fusarium la Cymbidium

3.Sclerotium rolfsii. Intra in tulpina pe la suprafata mediului din ghiveci. Ataca radacinile, frunzele de la baza se ingalbenesc iar cand ciuperca devine vizibila la baza tulpinei, este prea tarziu pentru a aplica tratamente.

3. Ciuperci care ataca frunze.

Indiferent de numele pe care il poarta, acest tip de ciuperci se trateaza la fel. Se recomanda a nu se uda frunzele care prezinta pete, indepartarea celor afectate si aplicarea fungicidelor locale si sistemice. Pot contine mancozeb, tiofanat metil sau poate fi un dezinfectant (clorura de benzalconiu).

1.Cercospora. Apar pete galbene care in timp in centru se fac maro-mov sau negru-mov. Se indeparteaza frunzele afectate. Apare la temperaturi ridicate cu umiditate.

2.Anthracnose (Colletotrichum-Glomerella). Frunzele sunt afectate, la varf se fac maro iar pata continua sa se mareasca spre baza. Florile au pete apoase pe spate ce pot acapara intreaga floare. Se poate folosi un fungicid local cu mancozeb.

Pentru mai multe poze puteti accesa: Maine University – Plant Disease Diagnostic Lab

3.Septoria. Apar pete galbene care in timp se fac maro-negre.

probleme frunze orhidee dendrobium

4.Phyllosticta (Capitalensis – Guignardia). Ciuperca cauzeaza pete lunguiete pe frunze de culoare inchisa spre mov sau apar puncte galbene care in timp se fac maro. Ken Jones in Hygienic Practice – The Benefits of Hygienic Practice in Keeping Your Collection Free of Plant Diseases recomanda tratarea cu mancozeb si un fungicid sistemic cu tiofanat metil.

frunze ciuperca orhidee

4. Putregaiul florilor.

1.Botrytis cinerea. Apare pe flori sub forma de pete (puncte) maro umede care in timp se fac cenusii datorita sporilor ciupercii. Se manifesta la temperaturi scazute, umezeala si slaba circulatie a aerului. Ciuperca este raspandita de vant si apa de ploaie. Boala este des intalnita datorita nerespectarii conditiilor in timpul transportului din tara de origine. Se indeparteaza florile afectate pentru a preveni raspandirea sporilor ciupercii si se raresc udarile cu apa.  Putegaiul se poate controla cu mancozeb si tiofanat metil.

Botrytis orhidee pete pe flori

2.Alternaria si alte ciuperci care ataca florile. Apare pe flori sub forma unor pete maronii cu dimensiuni mici, de cativa milimetri, si se dezvolta la umiditate ridicata. Se poate trata cu mancozeb, iprodione.

flori patate orhidee

Virusii la orhidee.

Virusii la orhidee pot fi identificati dupa modelul pe care il imprima pe frunze: au forme de cercuri sau linii. Pot aparea sunt forma de decolorari ale tesuturilor frunzelor sau formatiuni de culoare maro. Florile pot prezenta si ele aceleasi simptome. In prezent s-au descoperit 16 tipuri de virusi care pot afecta orhideele.

Sunt incurabili, nu exista tratament deoarece infectia este localizata in seva plantei. Este esential sa se izoleze planta daca este o piesa de colectie sau sa se distruga pentru a nu se raspandi la toata colectia. Virusul poate fi transmis catre o planta sanatoasa prin udarea cu aceeasi apa sau poate fi transmis de daunatori in urma intepaturilor de la o planta la alta. Cei mai intalniti virusi sunt CyMV si ORSV. In SUA exista teste sub forma de banda care pot fi facute acasa. Cu ajutorul lor se poate certifica daca petele de pe frunze au aparut datorita ciupercilor sau a virusilor.

virusi - frunze orhidee

Cymbidium Mosaic Virus (CyMV). Afecteaza mai des Cattleya, Phalaenopsis si mai rar Paphiopedilum. Se manifesta prin aparitia unor portiuni cu variatii de culori pe frunzele tinere: de la alb, la galben si verde deschis. La Cattleya pe frunze apar puncte maro-negre care se vor uni si vor lua forma unor modele cu mijlocul verde.

orhidee pete pe frunze - virus

Odontoglossum Ringspot Virus(ORSV). In prima faza apar formatiuni verde deschis sau galbene cu mijlocul verde. Cand tesutul se innegreste, interiorul tiparului aparut ramane verde. Frunzele tinere sunt primele afectate.

Pete pe frunze la orhidee

Orchid Fleck Virus(OFV). Se manifesta la frunzele batrane prin cercuri sau linii care in timp se usuca, frunza capata culoarea alb-argintiu. In tesutul afectat se pot instala ciuperci.

Orhidee, pete, cercuri pe frunze

Substante active recomandate de ranwild.org in combaterea ciupercilor si a bacteriilor la orhidee

combaterea bolilor la orhidee

Substante active recomandate de saos.org in combaterea ciupercilor si a bacteriilor la orhidee

http://www.swfos.org/wp-content/uploads/2016/11/OrchidFungicidesandBactericides.pdf

Substante active recomandate de hark-orchideen.de in combaterea ciupercilor si a bacteriilor la orhidee

http://www.hark-orchideen.de/Pflanzenschutz/Fungiziden/biologie.php?lang=de&navID=99

Putrezirea coroanei foliare (crown rot) la orhidee

Putrezirea coroanei foliare la orhidee apare datorita interventiei umane. Frunzele orhideelor se ingalbenesc si zona afectata putrezeste cand apa ramane intre frunze peste noapte. Orhideea nu va mai creste vertical. Se curata locul afectat (frunze, tulpina) si se aplica un fungicid/ apa oxigenata/ scortisoara. Planta se poate reproduce prin keiki bazali si astfel poate continua ciclul de dezvoltare. Pentru a preveni crown rot este recomandat ca udarea sa se faca devreme, astfel incat la mijlocul zilei frunzele sa fie uscate. Putrezirea poate fi produsa fie de o bacterie, fie de o ciuperca.

Cu cativa ani in urma, persoanele care doreau sa inmulteasca Phalaenopsis le produceau in mod intentionat crown rot sau le inlaturau frunzele de sus pentru a obtine pui. Perioada de timp in care planta dezvolta un keiki si il creste este indelungata, dureaza minim un an pana la prima tija florala.

Exista posibilitatea ca planta, in loc sa faca keiki, sa continue sa infloreasca pe o tija veche sau sa dezvolte o tija noua deasupra ultimei tije.

Mucegai orhidee

Mucegaiul la orhidee apare la suprafata substratului. Traieste pe tesuturile moarte ale radacinilor si se hraneste cu nutrientii din substrat. Prea multa apa, umiditatea ridicata si o slaba aerisire a substratului sunt cauzele aparitiei mucegaiului la orhidee in ghiveci. Pentru a scapa de el se inlocuieste scoarta, daca este marunta si descompusa pe fundul ghiveciului, ceea ce va asigura aerisirea substratului. Pentru a preveni aparitia se lasa substratul sa se usuce intre udari, astfel, va scadea umezeala in care se dezvolta ciuperca. Tratamentul consta in scufundarea ghiveciului pentru 30 de minute in apa cu Topsin lichid.

Ciuperci cu tulpina in substratul din ghiveci.

In ghiveciul orhideelor pot aparea ciuperci mici si albe cu tulpina. In general nu sunt invazive pentru radacini si planta. Se poate schimba substratul si verifica radacinile. De obicei apar in substratul aflat in descompunere.

orhidee ciuperci ghiveci

Prevenirea bolilor la orhidee.

Pentru a preveni apartia musafirilor nedoriti este importanta ingrijirea si igiena plantei. Plantele stresate vor fi predispuse sa fie atacate de insecte si de patogeni. Radacinile rupte, arse, sunt un loc bun pentru ca ciupercile si bacteriile sa poata patrunde in planta. Ciupercile se dezvolta bine la intuneric si intr-un mediu umed. Pentru a preveni aparitia ciupercilor de frunze se recomanda udarea in prima parte a zilei si imbunatirea circulatiei aerului pentru a nu stagna apa.

Pentru a elimina frunzele infectate din planta se taie partea afectata si se izoleaza fie cu scortisoara, fie cu pasta facuta dintr-un fungicid local sau se scufunda toata planta in fungicid sistemic. Locul in care stau plantele se igienizeaza cu dezinfectant. Uneltele cu care se fac taieri se pot steriliza la flacara, folosind clor, hipoclorit de sodiu (NaOCl) sau alcool.

Remedii din gospodarie.

Ceaiul de usturoi este folosit in gradina ca remediu naturist pentru tratarea ciupercilor si a bacteriilor. Se prepara folosind un catel de usturoi la un litru de apa. Se zdrobeste usturoiul iar apa se aduce la punctul de fierbere, dupa care se lasa la racit. Cu solutia rezultata se pot pulveriza plantele sau se pot uda.

Spray cu scortisoara. Scortisoara pudra pusa pe taieturi sau pe locul afectat cu crown rot usuca si protejeaza tesutul plantei. De aceea nu se foloseste pe radacini, pentru a nu le usca. Se poate prepara o solutie cu scortisoara pentru a putea uda substratul sau pentru a stopi frunzele. In apa fiarta se pune scortisoara si se lasa peste noapate, dupa care solutia se filtreaza si se poate folosi.

Ciuperci benefice

Sunt 3 grupuri de fungi: in primul grup sunt fungi care descompun materia organica, in al doilea grup sunt patogenii care descompun tesutul viu si in al treilea grup sunt fungi care au o relatie de simbioza. Din acest ultim grup face parte Micoriza. Dintre beneficiile aduse plantelor sunt: ajuta radacinile sa absoarba mai bine nutrientii, plantele cresc un sistem radicular foarte bine dezvoltat, maresc rezistenta plantelor impotriva daunatorilor si a patogenilor. Poate ati auzit ca prima inmultire prin semintele a orhideelor a fost realizata cu ajutorul micorizei. Micorizele sunt un grup divers de fungi, iar cele pentru orhidee (basidiomycetes) sunt specifice. Cele care se gasec de cumparat in magazine sunt utile pentru plante precum Gardenia, Violete africane, Steaua Craciunului, trandafiri. Wikipedia

O alta ciuperca benefica pentru plante este Trichoderma. Este folosita in lupta impotriva patogenilor deoarece se hraneste cu alte ciuperci.

Acestea sunt cele mai comune boli ale plantelor documentate in literatura de specialitate. Periodic se descopera noi patogeni care se asociaza cu orhideele.

Link-uri utile

Diseases, Pests and Chemicals of Phalaenopsis Species
Occurrence and Control of Fungal and Bacterial Orchid Disease
St. Augustine orchid society – Orchid diseases
Hygienic Practice by Ken Jones – The Benefits of Hygienic Practice in Keeping Your Collection Free of Plant Diseases
Orchid Culture — 15 — Diseases, Part 1 — The Ruinous Rots STEPHEN R. BATCHELOR
Orchids World – Pathogens
Foliar Nematodes on Orchids in Hawaii
Orchid Pests and Diseases Diagnosis, Treatment and Prevention
Fungi and Bacteria in Orchids
Pest Management Strategic Plan for Potted Orchid Production in Hawai‘i
Caracterization and management of different fusarium species associated with orchids cultivated in Hawai‘i
Phytophthora diseases of orchids in Hawaii
Rhizoctonia by Sue Bottom
Rhizoctonia root and crown rot
Fungal Diseases of Dendrobium Flowers

V-ar mai putea interesa:

 

129