Daunatorii orhideelor

4.974 vizualizari

Orhidee de vanzare, ghivece orhidee, fertilizanti si substrat orhidee, magazin online orhilove.ro

 

Daunatorii orhideelor

Daunatorii orhideelor se hranesc cu seva plantei, lipsindu-le de nutrienti si glucoza, induc plantei o stare de stres si pot fi purtatori de boli: ciuperci si virusuri. Ajung in casa o data cu introducerea unei noi plante printre cele deja existente. O planta noua se tine in carantina timp de 3 saptamani, perioada in care se observa daca apar daunatorii pe flori, pe frunze si pe substrat.

Tratamentele se aplica atat foliar cat si la sol. Unii daunatorii lasa o secretie apoasa pe frunze, asemanatoare cu “mierea orhideelor”. In acea secretie pot sa creasca ciuperci, astfel tratamentul ar trebui sa contina si un fungicid sistemic.

Tripsi. Sunt mici, greu de identificat insa lasa urme pe flori si pe frunze. Se hranesc cu tot ce este nou si tanar: tije, noduri din care urmeaza sa creasca tije, boboci, frunze in crestere. Atunci cand pe spatele frunzei gasim urme ca niste cicatrici, acolo este locul unde si-au depus oule. Se plimba rapid de la o floare la alta in cautarea hranei deoarece adultii au aripi.

Cum scapi de tripsi? Tratamentul cu insecticid se aplica tuturor florilor. Sunt foarte invazivi, se inmultesc repede iar plantele netratate sunt vulnerabile pana la declin.

frunze deformate orhidee phal
tripsi daunatori orhidee

Paduchi lanosi. Se pot gasi in spatele florilor, pe boboci, pe frunze, tulpina si in substrat sub forma unui puf alb.

Cum scapi de paduchele lanos? Se trateaza cu insecticid atat planta cat si substratul. Tratamentul se aplica la interval de 2 saptamani. Chiar daca sunt inlaturati adultii cu alcool (puritate 99%), o noua generatie va iesi din oua, de aceea tratamentul trebuie repetat si poate fi ineficient. Tratamentul cu alcool se face amestecand apa si alcool in proportie 50-50 plus cateva picaturi de detergent de vase lichid. Se pot folosi si alte tipuri de alcool insa sunt invazive pentru planta.

 

Paduchi testosi. Arata ca niste puncte negre tari pe tulpina, frunze, flori. Sub carapace se gasesc oule depuse.

Cum scapi de paduchii testosi? Tratarea cu insecticid se face prin 2-3 aplicari la interval de 10 zile. Se poate folosi si solutia cu alcool insa tratamentul trebuie repetat deoarece nu se scapa usor de ei.

Paduchi testosi pe frunze la orhidee
insecte frunze orhidee
sursa: aos.org

 

 

Spodoptera (Boisduval). Fac parte din aceeasi familie cu paduchii testosi si se trateaza la fel.

daunatori pe frunzele orhideelor
sursa: orchidgeeks.com
daunatorii orhideelor
sursa: orchidgeeks.com

 

Afidele. Se crede ca usturoiul si menta impiedica afidele sa se apropie de plante, iar culoarea galben le atrage. Pot fi recunoscute datorita urmelor apoase de pe frunze.

Cum scapi de afide? Afidele se combat cu insecticide. Pot transmite bacterii, virusuri si infectii fungice.

afide orhidee
sursa: orchidplantcare.info

Paianjeni. Sunt mici si greu de detectat insa frunzele afectate capata un aspect argintiu in urma intepaturilor iar pe spatele frunzelor se poate observa cu ajutorul lupei, panza de paianjeni.

Cum scapi de paianjeni? Se trateaza cu acaricide. Se dezvolta repede la temperaturi crescute iar ridicarea umiditatii le stopeaza atacul.

frunze argintii orhidee
probleme frunze orhidee

 

Paianjenul fals (Brevipalpus phoenicis). Nu lasa panze pe frunze si de aceea a fost denumit paianjenul fals. Frunzele atacate au zone argintii in urma intepaturilor, iar pe spatele lor se observa leziuni aramii-portocalii-galbene. Frunzele incep sa se usuce de la margine si urmeaza sa cada. Se trateaza cu acaricide. Dupa invazie planta se tine sub observatie deoarece paianjenul poate transmite virusi.

orhidee paienjenul fals

Paianjenul rosu.

Acestia sunt mici si greu de identificat. Pentru a verifica daca sunt prezenti se umezeste o discheta demachianta si se sterg frunzele pe ambele parti. Daca sunt prezenti, discheta se va colora de la oule acestora. Se trateaza cu acaricid.

orhidee frunze argintii
sursa: orchids-observations.blogspot.ro
orhidee paianjenul rosu
sursa: orchids-observations.blogspot.ro

Melci/Limacsi. Melcii gauresc radacini, cresteri noi, flori si in lipsa lor orice alta parte din planta.

Cum scapi de melcii din ghivece? Pot fi momiti cu moluscocid de la fitofarmacie (granule albastre), cu frunze de salata, bere si cafea cu apa (lichidele se pun intr-un recipient). Momirea cu produsele pe care le putem gasi in casa este un proces de durata, deoarece ei depun oua in substrat.

Miriapode/Centripede.

Se impart in centripede si milipede. Este o insecta mica, de cativa milimetri, cu multe picioare. Centripedele sunt nocturne, dependente de umiditate, produc humus si se hranesc cu materie organica, rareori cu materie vie (radacini). Milipedele mananca radacini si alte insecte.

Cum scapi de miriapode? Se combat cu insecticid pentru gandaci de bucatarie.

 

 

Musculita alba. Acestea depun oule pe spatele frunzelor iar forma de future este stadiul final de dezvolatre.

Cum scapi de musculita alba la fllori? Se combate cu insecticid.

musculita alba orhidee
sursa: aos.org

Nu am recomandat produse specifice deoarece de la fitofarmacie vi se pot recomanda mai multe nume. Insa pentru ca detin mai multe plante si m-am lovit de multi dintre daunatorii de mai sus adusi dupa cumpararea unei plante, mi-am procurat si am mereu la indemana produsele care au avut eficienta: un insecticid (Mospilan), un acaricid (Nissorun), un moluscocid (Optimol), un fungicid sistemic, unul local si unul pe baza de cupru. Mai sunt disponibile spray-uri 3 in 1 (fungicid+insecticid+acaricid) insa nu le-am testat pe orhidee.

129
Adaugat de | 2018-05-16T17:19:11+00:00 octombrie 18th, 2017|Ingrijire orhidee|0 Comentarii

Articol adaugat de:

Adauga un comentariu

20 + optsprezece =