13.421 vizualizari

Orhidee de vanzare, ghivece orhidee, fertilizanti si substrat orhidee, magazin online orhilove.ro

Fertilizarea orhideelor

Fertilizantii sunt hrana pentru orhidee?

Ei bine nu, este gresit sa ne referim la fertilizantii dedicati acestei plante ca fiind “hrana” fara de care nu pot trai.  Adevarata hrana pentru plante este energia dezvoltata in procesul de fotosinteza (lumina solara + dioxid de carbon), in urma careia plantele elibereaza glucoza necesara dezvoltarii si oxigen. Deci pentru o crestere buna plantele au nevoie de lumina si apa.

Update. Este cunoscut faptul ca o planta are greutatea masei verzi de 97,5% si este compusa din carbon, oxigen si hidrogen. Aceste elemente sunt procurate din aer si din apa pura. Restul de 2,5% sunt nutrientii din apa de ploaie sau din solutiile adugate in substrat.

hrana pentru orhidee

 

Nutrientii care se gasesc in fertilizanti au un rol important in anumite procese esentiale cresterii care se desfasoara in timpul fotosintezei si ajuta plantele sa ajunga la un maxim genetic. La Phalaenopsis procesul de fotosinteza se desfasoara in frunze si mai putin in radacini si in tijele florale. Se presupune ca anumite orhidee cu flori verzi pot face fotosinteza si in petale datorita clorofilei prezente.

Este important de retinut ca fertilizantii se administreaza in zilele cu multa lumina, cand procesul de fotosinteza este la capacitate mare si deci nu se aplica in zilele noroase sau ploioase.

Orhideele pot creste si inflori si fara fertilizare. In natura primesc foarte putini nutrienti in concentratii mici, pe care ii absorb in urma ploilor. Orhideele crescute in fermele de orhidee sunt mai bine dezvoltate datorita administrarii regulate a fertilizantilor si altor substante, dupa o schema bine definita, inca din faza de rasad (seedling). Insa de genetica fiecarei plante depinde dezvoltarea si inflorirea acesteia.

Dupa o perioada indelungata in care nu s-au administrat substante ajutatoare, efectele fertilizantilor vor fi in mod sigur vizibile in urma unei noi etape de crestere si inflorire. Excesul de fertilizant are si el efecte adverse asupra plantei; poate duce la o productie slaba de flori si la diminuarea cresterii.

De retinut este ca atunci cand cumparam o orhidee noua cu flori nu “avem” nevoie sa o fertilizam. Fertilizarea se incepe primavara devreme cand radacinile reiau cresterea si putem spune ca plantele au nevoie de fertilizanti pana la inceputul toamnei. Cand se apropie anotimpul rece tratamentul ar trebui redus sau sistat daca radacinile nu sunt in crestere.

Pe pungile de substrat pentru orhidee sunt trecute specificatii legate de continut si modul de folosire. Daca doriti sa schimbati substratul din ghiveci cu unul nou, nu este necesar sa fertilizati in urmatoarele luni.

substrat fertilizare orhidee
substrat fertilizare pentru orhidee
eticheta substrat orhidee

Atentie! Daca planta a suferit din cauza daunatorilor este recomandata incetarea aplicarii substantelor de fertilizare.

Ce sunt fertilizantii pentru orhidee?

Fertilizantii sau ingrasamintele sunt un grup de nutrienti minerali necesari, care in urma procesul de fotosinteza ajuta ca noile cresteri sa se dezvolte armonios, mai exact contribuie la cresterea celulara, participa la reactii biochimice, osmoza, sinteza proteinelor etc.

keiki orhidee
keiki orhidee orhilove.ro

Acesti trei pui sunt ai unei Phalaenopsis mini. Puiul aparut in noiembrie 2014 nu a primit ingrasaminte, astfel, a ramas pitic, frunzele sunt vizibil mici, dupa ce a crescut o frunza noua, una veche s-a ingalbenit, dezvolta putine radacini. Cresterea defectuasa este cauza pentru care dupa 2 ani nu a inflorit. Puiul aparut in septembrie 2016 a primit fertilizant si un biostimulator inca de cand era atasat de planta-mama, iar dupa 9 luni a

deschis prima floare pe tija. Puiul aparut in 2017 a primit doar o portie de fertilizant foliar si o portie de calciu si magneziu. Este vizibil mai bine dezvoltat. Asteptam primavara pentru floricele.

Primii nutrienti si cei mai importanti sunt macroelementele N-P-K. Sigur ati vazut pe spatele etichetelor ca sunt mentionate niste procente si simbolurile tuturor substantelor chimice. V-ati intrebat ce reprezinta si ce pot face pentru orhidee?

Macroelemente

Sunt necesare pentru dezvoltare si sunt prezente in concentratii mari in formula.

Folosind link -ul puteti vizualiza tabelul la o scara mai mare: Macroelemente fertilizanti orhidee

Macroelemente

Microelemente.

Sunt necesare in cantitati mici. Cand sunt sub o anumita valoare nu mai sunt trecute pe eticheta.

 • Fierul (Fe) – Este benefic pentru clorofila. Carenta de fier se manifesta prin ingalbenirea frunzelor tinere. Fierul nu migreaza.
 • Mangan (Mn) – Este folosit la fotosinteza si de clorofila. Insuficienta manganului arata precum cloroza. Nu migreaza.
 • Bor (B) – Este raspunzator pentru dezvoltarea buna a plantelor; ajuta celulele, asigura transferul calciului, este responsabil pentru absorbtia microelementelor si a macroelementelor. Excesul de bor este toxic pentru planta iar insuficienta afecteaza frunzele prin cloroza. Se poate manifesta prin deformarea frunzelor. Nu migreaza.
 • Zinc (Zn) – Asigura dezvoltarea plantei si este indispensabil. Excesul de zinc este toxic iar lipsa lui favorizeaza stagnarea cresterii. Insuficienta zincului duce si la insuficienta fierului, astfel simtomele sunt asemanatoare. Nu migreaza.
 • Cupru (Cu) – Cuprul este esential pentru dezvoltarea plantelor, fiind concentrat in radacini. Deficienta poate fi semnalizata de uscarea prematura a noilor cresteri. Cuprul nu migreaza.
 • Molibeden (Mo) – Folosit la fotosinteza, ajuta planta sa foloseasca azotul disponibil. Lipsa lui stagneaza cresterea. Migreaza.
 • Clor (Cl) – Participa la procesul de osmoza, prin care nutrientii ajung in radacini. Cloroza poate fi simptomul care face vizibila deficienta. Clorul migreaza.
 • Nichel (Ni) – Este necesar pentru transportarea fierului. Este folosit de uree pentru a elibera azotul. Deficientele se vad cand planta a ajuns la maturitate, noile cresteri sunt slab-dezvoltate. Migreaza.
 • Sodiu (Na) – Participa la procesul de osmoza, transporta apa. Migreaza.
 • Cobalt (Co) – Este necesar pentru fixarea azotului. Deficienta cobaltului duce la deficienta azotului.
 • Siliciu (Si)Este folosit de celulele plantelor. Pe alte culturi s-a observat ca asigura  rezistenta crescuta impotriva daunatorilor si a stresului. Nu migreaza.
Deficienta nutrienti fertilizanti orhidee
https://bigpictureagriculture.blogspot.ro/2015/12/plant-nutrient-deficiency-leaf.html

De ce este important daca un element migreaza sau nu migreaza? Deficientele date de elementele care prezinta mobilitate sunt mai usor de observat, plantele canalizeaza elementele necesare catre noile cresteri, in detrimentul celor vechi. La elementele imobile deficientele se vad in timp la noile cresteri.

De exemplu: Pentru ca azotul migreaza, in momentul in care planta creste o noua frunza si exista o deficienta in structura, planta va elimina o frunza veche pentru a transmite noii cresteri azotul necesar. Insa daca planta are deficienta de calciu, element care nu migreaza, noile cresteri vor fi slab dezvoltate.

Cand fertilizam orhideele?

In functie de tipul de orhidee, trebuie sa tinem cont de faptul ca speciile care prefera o intensitate mai mare de lumina vor avea nevoie de nutrienti mai des (Vanda), iar speciile care necesita ca lumina sa fie mai slaba (Paphipedilum) vor avea nevoie mai rar de nutrienti. Acelasi principiu se aplica pentru perioadele in care se fertilizeaza: mai des in anotimpurile calduroase, mai-august, cand ziua este mai lunga si insorita si mai rar in anotimpurile racoroase – reci, septembrie-februarie, cand lumina naturala dureaza mai putin si nu are o intensitate mare.

Unii producatori recomanda in instructiuni fertilizarea lunara, la doua saptamani sau saptamanala; pe ambalaj sunt inscrise dilutiile, perioadele recomandate si intervalele pentru fertilizare. In natura orhideele primesc nutrienti in urma ploilor in concentratii foarte mici. Deci putin si constant. In studii s-a observat ca o cantitate prea mare le intarzie inflorirea iar o fertilizare corecta imbunateste numarul si dimensiunea frunzelor, lungimea tulpinei iar inflorirea este bogata. Aplicarea fertilizantului o data pe luna intr-o concentratie mare nu inseamna ca planta va consuma tot ce i se ofera, planta va consuma cat are nevoie daca parametrii pH si EC fac absorbtia lor corecta. O parte din doza administrata va ramane nefolosita in substrat si ar putea dauna radacinilor in timp.

Pot fi folositi si fertilizanti destinati altor plante cu flori insa orhideele au nevoie de mai putini nutrienti deoarece prin comparatie au o crestere lenta, deci doza trebuie mult diluata.

Cel mai sigur este sa se imparta doza recomandata de producator la jumatate sau in sfert si sa se aplice cu fiecare udare. De asemenea trebuie retinut ca fertilizantii nu produc inflorirea, insa le ajuta in perioada de dezvoltare sa acceseze toate resursele pentru ca inflorirea sa fie la potential maxim.

Fiecare fertilizant promite ca va imbunati functionarea plantei insa cantitatea oferita plantei este esentiala, astfel cea mai buna metoda este cea pe care ati testat-o si cu care ati obtinut imbunatatirile dorite in decurs de minim un an.

Cum se fertilizeaza orhideele? Tipuri de fertilizanti.

Fertilizantii lichizi.

Doza diluata in apa se aplica peste substrat, deci nu se aplica nediluat direct din recipient peste radacini pentru ca se vor arde.

! Nu pastrati solutia lichida preparata mai mult de 24 de ore. Inainte de a se folosi ingrasamantul, sticla se agita. Substantele isi pierd din proprietati daca sunt aplicate la mult timp dupa ce au fost preparate, provocand toxicitate.

fertilizanti pentru orhidee

Pentru orhideele cu radacini expuse (Vanda) fertilizantul lichid se poate aplica diluat prin stropire, direct pe radacini, numai dupa ce au fost udate inainte sau impreuna cu apa in care vor fi scufundate.

Pentru orhideele montate in substrat, mai intai se uda substratul dupa care se aplica fertilizantul lichid prin turnarea solutiei peste mediul din ghiveci sau se pune in apa in care se va face scufundarea.

Fertilizantii granulati.
Se aplica primavara, datorita concentratiei crescute, cand plantele sunt in dezvoltare. Granulele elibereaza nutrientii treptat pe o perioada indelungata de timp (de la 3 la 9 luni, depinde de producator). Este recomandata pozitionarea granulelor deasupra scoartei din ghiveci sau in ghiveci, insa este recomandat sa fie puse in fibra de cocos sau intr-un recipient astfel incat radacinile plantei sa nu se afle in contact direct pentru a nu le expune supra-fertilizarii.

Fertilizantii foliari.

Sunt recomandati cei a caror duza pulverizeaza picaturi foarte fine, altfel, daca substanta ajunge intre frunze si tulpina, planta poate face “crown rott”. O utilizare indelungata si necorespunzatoare poate provoca arsuri frunzelor. Fertilizantii foliari sunt ideali pentru plantele care nu au radacini foarte sanatoase si astfel nu se pot aplica fertilizanti la radacini pentru a fi asimilati de planta. Azotul, potasiul, fosforul si calciul sunt absorbite cel mai bine de radacini, magneziul si sulful sunt absorbiti si de frunze si de radacini. Restul microelementelor sunt absorbite bine de frunze: zinc, mangan, fier, cupru, bor, modibeden.

Este util daca se aplica prin rotatie cu un fertilizant lichid echilibrat.

fertilizanti foliari orhidee

Fertilizantii pudra.

Se dilueaza in apa conform specificatiilor date de producator iar administrarea se face la fel ca la cel lichid.

fertilizanti ingrasamant pudra orhidee

Fertilizantii bete.

Sunt asemanatori cu fertlizantii granulati, deci au o eliberare treptata si nu se aplica langa radacini.

fertilizant ingrasamant orhidee bete

(N) azot/frunze – (P) fosfor / radacini si boboci – (K) potasiu / dezvoltare. Corect?

Atentie! Daca administram mai mult fosfor nu inseamna ca planta va incepe sa creasca radacini sau va inflori. In realitate, in urma studiilor, s-a observat ca plantele epifite au nevoie de o cantitate mai mica de fosfor si potasiu, fapt observat si in mediul lor natural. Plantele absorb fosfor si potasiu pentru cazurile in care se vor confrunta cu deficiente insa nu au nevoie de ele in mod constant in cantitati mari. Fosforul intr-o cantitate mai mare este folosit de plantele la ghiveci cu crestere rapida si care infloresc des pe tot parcursul anului.

Deficientele sunt greu de identificat, fiindca nutrientii sunt in stransa legatura unii cu altii si se corecteaza dupa testare sau aplicand tabelul Opozitia nutrientilor.

In cazul deficientei de potasiu, planta poate stopa cresterea, frunzele initiale pot fi de un verde inchis sau pot capata o tenta de mov. Deficienta de potasiu poate fi indicata de marginile frunzelor batrane prin aspectul de arsura care continua sa evolueze. La fel, daca administram o formula cu mai mult azot nu vom obtine cresteri de frunze de pe urma aplicarii daca nu sunt in perioada de crestere. Cu prea mult azot orhideea va vegeta, va creste frunze in exces.

Pentru a obtine radacini noi sau frunze pentru dezvoltarea premergatoare infloririi se ajusteaza umiditatea, temperatura si intensitatea luminii (in mod natural acestea sunt controlate de trecerea anotimpurilor).

Tabel: Opozitia nutrientilor

deficienta nutrienti orhidee
Sursa: bigpictureagriculture.blogspot.ro

 

 

EX: Planta indica o deficient de potasiu insa la nivel de structura ea are lipsa de calciu si magneziu.

Potasiul se gaseste intr-o concentratie mai mare in radacini si in flori. Astfel, se crede ca adaosul mare de K din fertilizanti face plantele sa secrete zaharuri in exces si in acest mod apar daunatori atrasi sa se hranesca cu „mierea” orhideelor.

Ce tip de fertilizator pentru orhidee sa folosim din comert? N-P-K?

Pe piata exista mai multe tipuri de solutii pentru orhidee. Este destul de usor sa ne indreptam catre cel pe care apare imaginea florii de orhidee pe ambalaj. Dar ce faci cand poti sa alegi intre diferite branduri care promit cam acelasi lucru? E simplu, ne uitam peste ingrediente si proportii, mai ales ca acum stim ce rol au fiecare. Pare simplu, dar asta nu e tot.

Datorita frumusetei lor, a unicitatii si a formidabilui mod in care se pot adapta si supravietui, de-a lungul anilor, in cazul orhideelor s-au facut studii pentru a se afla secretul cresterii si infloririi in mod controlat. Astfel, acum putem alege dintre cateva tipuri de formule „magice” care promit sa fie cel mai bun fertilizant.

 1. Pentru orhidee se poate folosi un fertilizant echilibrat pentru plante, universal si pentru alte culturi (cereale, legume), cu concentratia 20-20-20 (20N-8,6P-16,6K). Acest fertilizant este folosit de multi ani iar crescatorii cu vechime considera ca este cea mai buna formula.
 2. O alta abordare este folosirea a 2 tipuri diferite de fertlizanti: unul pentru dezvoltare si unul pentru inflorire.

Prima formula cu o concentratie mai mare de azot 30-10-10 (30N-4,4P-8,3K) a fost inventata de profesorul O. Wesley Davidson de la Universitatea Rutgers. Se foloseste in perioada de crestere, mai exact cand incep sa apara frunze si radacini noi. In urma unui studiu s-a observat ca bacteriile care descompun substratul din scoarta consuma o parte din azotul administrat, de aceea fertilizantii au o concentratie mai mare de azot.

A doua formula are o concentratia mai mica de azot si mai mult fosfor si potasiu 10-30-20 (10N-13,1P-16,6K). Este cunoscuta si sub numele de Blossom Booster deoarece a fost promovata ca stimulator pentru infloriri bogate. Daca se aplica in momentul in care tija este vizibila, exista posibilitatea ca prima floare deschisa sa fie mutant. Orhideele care au inflorit in iarna si in primavara pot primi fertilizantul in octombrie si noiembrie.

Aceasta formula a aparut din necesitatea de a corecta prima formula (30-10-10). Datorita adaosului mare de azot plantele au avut tendinta de a intarzia initierea tijelor, de aceea, in cea de-a doua formula azotul este diluat pana la valori acceptate de plante, prin adaugarea de fosfor. Planta initiaza tijele si nu isi mai consuma energia in cresterea frunzelor iar mitul precum ca aceasta formula stimuleaza inflorirea s-a raspandit.

3. O alta formula, cunoscuta sub prescurtarea MSU, a fost conceputa si testata in cadrul unui studiu realizat de Universitatea Statului Michigan (MSU) in 2003. Producatorul fertilizantului a pus la dispozitie doua tipuri de formule concepute in functie de apa cu care se uda florile: 19-4-23-8Ca-2Mg pentru apa de fantana, apa de la robinet si 13-3-15-8Ca-2Mg pentru apa RO, distilata, de ploaie. Aceste formule nu au fost create special pentru orhidee. Au fost testate pe toate culturile din sera MSU iar orhideele au avut un raspuns pozitiv.

Pentru informatii suplimentare puteti accesa linkul: American Orchid Society

4. Formula K-lite (12-1-1-10Ca-3Mg) este derivata din formula MSU, diferenta este data de concentratia scazuta de fosfor si potasiu pentru a imita cat mai bine cantitatea de nutrienti pe care orhideele le gasesc in mediul lor natural si pentru a limita intoxicarea substratului format din scoarta de pin, muschi sau cocos cu potasiu. Toate cele 3 tipuri de substrat pe masura ce se degradeaza elibereaza K pe care il au in mod natural.

Pentru informatii suplimentare puteti accesa linkul: What do orchids eat by Rick Lockwood – pdf

apa elemente orhidee

Concentratia nutrientilor din apa in mediul natural.
Sursa: Slippertalk.com

analiza elemente orhidee

Absorbtia nutrientilor.
Sursa: Biology of Vanda Miss Joaquim

Dupa cum puteti observa, sunt mai multe formule disponibile, unele fiind promovate ca fiind miraculoase in functie de trend si de noile descoperiri. Orice formula care contine NPK si microelemente, daca se administreaza in cantitati mici iar planta este ingrijita conform cu specia, va da rezultate bune.

Ce inseamna NPK 20-20-20 sau 30-10-10 sau oricare alta formula? Cum se calculeaza NPK dintr-un fertilizant pentru a afla cat fosfor sau potasiu se afla in formula producatorului?

La fertilizantul 20-20-20 de exemplu, in paranteza se gaseste valoarea 20N-8,6P-16,6K. Nu este nimic gresit. In aceasta formula, fosforul (20P), este exprimat sub forma P₂O₅ (se gaseste pe spatele etichetei). Deci, de fapt, in formula nu se gaseste chiar 20% din fiecare element. Exceptie face azotul care nu are oxizi si ramane valoarea data. Potasiul (20K) este exprimat sub forma K₂O.

Cum afli cat P si K se afla in formula?

calcul NPK orhidee fertilizanti

Pentru a afla valoarea reala P din PO₅ se inmulteste valoarea inscrisa intotdeauna cu 0,43 =>0,43∗20=8,6 P.

Pntru a afla valoarea reala K din KO se inmulteste valoarea inscrisa intotdeauna cu 0,83 =>0,83∗20=16,6 K.

Pentru oricare alta flormula => ex: in formula 1,6 – 2,4 – 2,6 avem 1,6N – (2,4∗0,43) 1,03P – (2,6∗0,832,15K.

 

Daca doriti sa administrati mai mult fosfor si potasiu si alegeti formula 4-6-6 pentru ca valorile P si K sunt mai mari, inseamna ca administrati 4N – 2,58P -4,98K din produs. Nu este poate ce v-ati dorit insa pare o combinatie buna.

Fertilizantii – sunt buni cei care contin uree sau cei fara?

Fertilizantii cu uree au fost administrati multi ani fara ca pasionatii de cresterea acestei flori sa observe o problema in administrarea acestora. Acum a devenit un slogan de marketing ca pe ambalajele fertilizantilor sa fie specificat “fara uree”. Urea este o forma mai ieftina a azotului si care are nevoie de un proces chimic, intr-un substrat umed, pentru a transforma azotul in forma in care planta o poate folosi. Marea problema este ca in perioadele cu temperature ridicate intre 23 grade-32 grade urea reactioneaza abia dupa 2 zile, iar in perioadele cu temperaturi scazute intre 7 -15 grade reactioneaza dupa 4 zile, ceea ce inseamna ca azotul nu ii este disponibil plantei in momentul aplicarii. In general, urea se elibereaza in timp, iar la temperaturi crescute o parte din cantitatea administrata se poate pierde si astfel azotul nu ii mai este de folos plantei. Pentru a afla detaliat din punct de vedere chimic de ce este un subiect atat de discutat, puteti gasi in link-urile de mai jos informatii suplimentare.

Detalii suplimentare: Cornell University – nitrogen form pdf

Detalii suplimentare: University of Minnesota Extension

Update. Exista un studiu din 2008 care atesta ca in vitro radacinile orhideei Phalaenopsis au capacitatea de a absorbi ureea direct in radacini, fara a fi necesar un proces de descompunere a azotului dintr-o forma in alta. Pe orhideele in ghiveci nu s-au facut studii care sa ateste ce relatie este intre radacini si uree, indiferent de substrat. Phalaenopsis can absorb urea directly through their roots

Fertilizanti naturali din gospodarie.

 • Lapte – Contine azot, potasiu, calciu si magneziu. Laptele se amesteca cu apa in proportie de 50-50. Se pot sterge frunzele cu aceasta solutie.
 • Ceai – Contine azot. Saculetul de la ceai dupa ce a fost folosit nu se arunca. Se poate pune continutul lui peste substratul din ghiveci.
 • Cartofi – Contin potasiu si in cantitate mai mica fosfor. Apa in care am fiert cartoful cu coaja se poate folosi la udat.
 • Coaja oului – Contine calciu. Coaja se piseaza bine si se pune peste substrat. Alte surse de calciu: dolomita (Ca+Mg) si calcar (limestone-carbonat de calciu).
 • Melasa – Contine potasiu. Se dilueaza in apa pentru a uda floarea.
 • Sare Epsom (sulfat de magneziu) – Contine magneziu. O lingurita de sare se adauga la 4 litri de apa, dupa care se poate uda planta. (Epsom este denumirea locului de unde provine faimoasa sare.)
 • Apa de la fierberea orezului – Contine acid folic, calciu. Dupa ce s-a racit apa in care a fiert orezul se poate uda planta.

 

Supra-fertilizarea

Cand incepeti sa folositi fertilizanti nu fiti tentati sa nesocotiti doza recomandata de producator. Scopul ingrasamintelor este sa le asigure elementele necesare pentru o buna dezvoltare, insa folosite in mod gresit vor aparea si efectele negative ale acestora.

Primul indiciu sunt urmele albe lasate pe scoarta din ghiveci sau la suprafata ghiveciului. Aceste urme sunt depozite de saruri minerale chimice care in timp pot destabiliza planta, prin distrugerea radacinilor. Radacinile se albesc, isi pierd flexibilitatea, devin casante si se usuca sau se innegresc varfurile de crestere. Sarurile depuse absorb apa din jur si deci si din radacinile expuse. Astfel radacinile se deshidrateaza, se usuca, treptat cedeaza. Cele mai expuse sunt radacinile noi care iau contact cu mediul toxic.

suprafertilizare orhidee
supra fertilizare orhidee
orhidee suprafertilizare
depuneri saruri pe scoarta
Depuneri pe scoarta
depuneri saruri bile argila orhidee
Depuneri pe bile argila
depuneri saruri radacini orhidee
Depuneri pe radacini

Al doilea indiciu sunt urmele maronii vizibile la varfurile frunzelor. Aceste modificari indica de asemenea ca radacinile din ghiveci care asigura hranirea plantei sunt “arse”.

Cel mai sigur mod de preventie este ca dupa ce au fost aplicati fertilizantii lichizi sa urmeze o perioada in care udarea se face prin trecerea apei de sus in ghiveci. De exemplu, se pune ghiveciul sub jet de apa, avand grija ca apa sa nu ajunga intre frunze sau in mijlocul lor sau cu ajutorul unei stropitori se trece apa de sus peste substrat. Astfel putem spala mediul din ghiveci de acumularea de saruri insa este esential ca mediul sa fie aerisit pentru a permite trecerea apei rapid. Pentru a indeparta sarurile din substrat se mai poate folosi apa distilata (nu contine saruri). In cazul depunerilor masive este indicat sa fie schimbat substratul cu unul proaspat.

 

Informatii suplimentare:

High NO3-N to NH4-N Ratios Promote Growth and Flowering of a Hybrid Phalaenopsis Grown in Two Root Substrates
http://hortsci.ashspublications.org/content/43/2/350.full

The Potassium Myth
https://www.adonline.id.au/flowers/the-potassium-myth/

Fertilizer – Selecting The Right NPK Ratio
http://www.gardenfundamentals.com/fertilizer-selecting-the-right-npk-ratio/

Bloom Booster – Fertilizer Nonsense #5
http://www.gardenmyths.com/bloom-booster-fertilizer-nonsense/

Water first then fertilize or just fertilize and water at the same time?
http://bundabergorchidsociety.com.au/wp-content/uploads/2014/10/Fertilizing-Orchids-by-Reg-Dix.pdf

Effects of six fertilizers on vegetative growth and flowering of phalaenopsis orchids
http://marrero3.tripod.com/katia/fertilizer.pdf

Orchid growth and nutrition in response to mineral and organic fertilizers
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832010000500014

Nitrogen, Potassium and Magnesium Nutrition of Three Orchid Genera
http://www.firetailorchids.com.au/_pdfs/poole_and_seeley.pdf

Orchid Myths-Foliar Feeding
http://www.staugorchidsociety.org/PDF/OrchidMyths-FoliarFeedingbySueBottom.pdf

Anatomy of a water-soluble fertilizer label
http://www.jrpeters.com/site_Files/Content/PDF/Anatomy-of-a-Water-Soluble-Fertilizer-Label.pdf

Orchid Culture — 8 — Fertilizing
http://www.aos.org/pdf/AOS_8_Fertilizing%20.pdf

Interrelationships in Mineral Nutrition
http://blog.nutri-tech.com.au/trace-element-essentials/

Plant Nutrient Deficiency Leaf Illustrations and Charts Reference Guide
https://bigpictureagriculture.blogspot.ro/2015/12/plant-nutrient-deficiency-leaf.html

MSU detalii formula apa RO
http://www.firstrays.com/MSUFert_RO.htm

 

26