SOS frunzele orhideelor

16.391 vizualizari

Orhidee de vanzare, ghivece orhidee, fertilizanti si substrat orhidee, magazin online orhilove.ro

 

Frunzele orhideelor. Ce putem afla din simptomele frunzelor?

Frunze cu pete verzi, ca un tipar, sunt normale.

Anumite specii de Phalaenopsis au frunzele in mod normal putin diferite. Pe frunze se poate observa un model format din dungi sau pete. Hibrizii pot avea pe frunze un tipar asemanator cu cel al parintilor.

orhidee-frunzele-orhideelor-foto

Orhideele care prezinta pe frunze dungi in culori deschise (galbene sau albe) sunt cunoscute sub denumirea de varianta vargata. Plantele pot suferi mutatii genetice ale clorofilei si astfel apar aceste degradeuri. Nu sunt capabile de fotosinteza la fel ca cele normale, de aceea au o crestere mai lenta.

frunze vargate orhidee
sursa foto: NParks Flora&FaunaWeb

Frunze galbene. O frunza galbena nu este o problema, doua insa ridica intrebari.

orhidee_frunze_galbene_phalaenopsis_foto
ingalbenire frunza orhidee

=> Supra-udare. Cand planta primeste mai multa apa decat are nevoie in anumite conditii, radacinile din ghiveci (de obicei cele din mijloc) mor. Isi schimba culoarea, din verzi se fac maro, devin apoase sau ramane doar un “invelis” in locul radacinilor ferme. Dupa indepartarea radacinilor nefunctionale se raresc intervalele dintre udari pana cand planta incepe sa creasca noi radacini.

Semnele unei udari excesive: frunza ingalbenita la baza, deshidratarea pseudobulbului, frunze acordeon, cresteri greoaie, radacini putrezite, stoparea infloririi (planta e prea stresata sa duca procesul de inflorire la capat).

=> Stres. Cand o planta este mutata sau trece prin schimbari mari de mediu, o frunza de la baza tulpinii se poate ingalbeni.

Cand ingalbenirea se produce pe o jumatate din frunza, se poate inlatura doar partea afectata, adica se taie partea ingalbenita pana la tesutul verde (cel sanatos) si se aplica scortisoara pe toata lungimea taieturii. Daca in locul unde este atasata frunza de tulpina se vad cresteri de radacini, frunza se poate ingalbeni.

=>Patogeni.

Putrezirea tulpinii (crown rot). Daca locul unde se imbina frunza cu tulpina este apos sau se vad urme pe tulpina maro spre negru, apa a stagnat si in locul acela s-au instalat ciuperci sau bacterii. Se indeparteaza frunza iar baza se trateaza cu fungicid sau scortisoara.

Daca se instaleaza la partea superioara a tulpinii si mai are dedesubt multe frunze, planta mai poate face tije florale deasupra ultimei tije aparute sau va face pui (keiki). Daca se instaleaza la frunzele de jos, planta va face doar pui. In ambele cazuri nu vor mai creste frunze in continuarea tulpinii afectate. Gasiti aici mai multe detalii: Boli orhidee

putrezirea tulpinei

Ciuperca Fusarium. Incepe cu ingalbenirea unei frunze de la baza si in scurt timp toate frunzele se ingalbenesc iar planta moare. Acest stadiu, cand este vizibil declinul, este de fapt cel terminal. Initial ciuperca afecteaza radacinile; se usuca treptat. Patrunde in planta pe la baza tulpinii sau pe langa tijele de la baza sufocand treptat toata planta.

Frunze cu marginile indoite in interior.  Se intampla cand planta nu primeste suficienta apa.

frunze indoite ondulate orhidee

Frunze cu varfuri maro spre negru. Varful frunzei prezinta simptomele arsurii solare insa cauza este administrarea de prea mult fertilizant sau acumularea de saruri in substrat. Pentru a elimina depunerile, substratul trebuie sa fie cat mai aerisit, sa permita trecerea rapida a apei pe deasupra ghiveciului pe langa tulpina.

arsura fertilizare orhidee
arsura-fertilizant foliar-Mitoniopsis keiki

Frunze mov. Cele noi pot fi mov pe margini sau pe spate si este un semn ca planta primeste suficienta lumina. Cand se maturizeaza tenta de mov dispare.

Frunzele de la baza pot avea o tenta de mov pe anumite portiuni, inainte de ingalbenirea naturala prin care planta urmeaza sa renunte la frunza.

Daca mai multe frunze de la baza se fac mov integral poate fi o deficienta de fosfor.

frunze mov phalaenopsis
frunza mov orhidee

Frunze crapate pe mijloc sau la varf. Cand udarea nu a fost constanta iar planta primeste multe resurse dintr-o data se poate produce acest fenomen. Se presupune ca este o manifestare genetica, nu toate orhideele Phalaenopsis prezinta aceste simptome.

orhidee frunza crapata despicata mijloc
frunze crapate phal

Frunze deshidratate. Lipsa radacinilor poate duce la deshidratarea frunzelor in lipsa unui mod de a alimenta masa foliara cu resurse. Planta isi consuma propriile resurse de apa din tesutul foliar. Frunzele tinere se pot deshidrata datorita luminii insuficiente sau a lipsei umiditatii. Rehidratarea totala a frunzelor afectate nu este posibila insa daca se remediaza cauza, noile frunze vor fi normale.

frunze deshidratate orhidee

Expunerea la rece – degradarea celulei mesofila. Pe frunza apar formatiuni care arata ca niste gropi in frunza care initial se vor face galbene, apoi maronii si in stadiul final negre. Se datoreaza expunerii plantei la temperaturi scazute in timpul noptii sau se poate intampla ca urmare a udarii cu apa rece. Este recomandat ca udarea sa se faca cu apa la temperatura camerei sau putin calduta iarna.

frunze decolorate
Sursa foto: R. A. Cating
frunze patate
Sursa foto: R. A. Cating

Arsura solara. Initial incepe ca o pata uscata alba care se va face maro inchis daca este lasata in continuare la soare.

Deficienta de calciu. Poate apare in perioada de crestere a plantelor, deci in anotimpul cald. Frunzele noilor cresteri sau pseudobulbii se vor innegri de la varf si va avansa procesul pana la baza cand frunzele vor cadea. Pentru a preveni acest proces in perioada de crestere se aplica calciu separat daca fertilizantul folosit nu-l contine. Poate fi aplicat sub forma de pudra in substrat sau lichid (nitrat de calciu) foliar.

deficienta de calciu orhidee
Sursa foto: www.staugorchidsociety.org

Pentru mai multe detalii puteti accesa link-ul: Staugorchidsociety – Calcium Deficiency

Deficienta de magneziu. Deficienta apare la frunzele vechi. Planta va trimite magneziul catre noile cresteri care au nevoie sa produca clorofila. Se poate aplica suplimentar, daca fertilizantul nu contine magneziu in compozitie, granule de sare Epsom (o lingurita la 5 litri de apa) sau in forma lichida se gaseste sub denumirea de sare amara.

deficienta magneziu orhidee frunze
Sursa foto: www.staugorchidsociety.org

 

Frunze albe. Planta a primit mult fier.

Frunze cu proeminente. Edem. Apare cand planta are apa in exces la radacini si noaptea este prea rece iar celule frunzei nu realizeaza procesul de transpiratie pentru a scapa de excesul de apa acumulat. Edemul se produce in lunile reci de aceea se recomanda udarea cu mai putina apa cand planta isi incetineste procesul de crestere.

edem frunza orhidee
umflaturi pe frunze orhidee

Pentru mai multe detalii puteti accesa link-ul: Staugorchidsociety – Orchids edem

 

 

Frunze acordeon la cambria. Indica o problema in mediul de crestere: prea putina apa ajunge la frunze pentru ca planta nu este udata suficient sau datorita udarii prea dese radacinile nu mai sunt vii iar frunzele nu mai sunt alimentate cu apa.

orhidee frunze acordeon

 

 

242
Adaugat de | 2018-06-29T16:20:17+02:00 octombrie 27th, 2017|Ingrijire orhidee|0 Comentarii

Articol adaugat de:

Adauga un comentariu

20 − 13 =