Ghivece pentru orhidee

4.664 vizualizari

Ghivece speciale pentru orhidee.

Ce rol au ghivecele in buna dezvoltare a orhideelor?

 

Radacinile orhideelor functioneaza altfel fata de alte plante de apartament. Ele nu au nevoie de un sol imbibat cu apa pentru ca putrezesc. Pentru a imita conditiile din natura necesare pentru o buna crestere orhideele sunt crescute intr-un “sol” sau substrat special (scoarta de copac, muschi (moss) etc.) si in ghivece speciale. Informatii despre substratul ideal

Ghivecele in care cresc orhideele trebuie sa indeplineasca rolul de a mentine umezeala necesara dezvoltarii radacinilor si sa imite astfel, conditiile pe care le gasesc in mod natural in natura. In mediul lor orhideele nu sunt crescute in ghivece, insa umiditatea in aer este mare. Se alimenteaza cu apa in urma ploilor sau absorb apa din aer.

Initial, in perioada victoriana (Orchidelirium), orhideele recoltate din natura si aduse in Anglia pentru familiile bogate care se mandreau cu speciile rare din sere, erau crescute in ghivece de ceramica. Nu pentru ca reprezentau un standard in ingrijirea orhideelor, ci pentru ca doar ghivecele de lut sau de piatra erau disponibile pentru cresterea florilor. O data cu inventarea plasticului, au aparut si ghivecele din plastic, mai ieftine si accesibile. Astfel, ghivecele de lut, grele si costisitoare, au fost inlocuite cu cele din plastic.

Acum sunt disponibile mai multe tipuri de ghivece: normale pentru flori, ghivece cu sistem pentru drenaj, ghivece pentru cresterea in sistem hidroponic, cosuri suspendate, placi pentru montare, ghivece cu rezervor de apa. Cand sunt atatea metode diferite cum alegi care este cel mai bun ghiveci pentru planta ta?

Ghivecele se aleg in functie de clima (umiditatea din aer), de temperatura mediului unde sunt crescute si in functie de cata apa pot mentine in substrat.

Ghivece folosite pentru orhidee

   1.Ghivece pentru orhidee – din plastic. Ghivece normale – transparente sau opace?

Pentru acest tip de ghiveci exista o singura regula: sa aiba gauri de scurgere in partea de jos. Drenajul apei este foarte important. Pentru a nu stagna apa, unele ghivece sunt imbunatatite. Au baza curbata in interior si au mai multe gauri, asa cum puteti vedea in imagini.

 

Caracteristici:

 • mentin caldura in zona radacinilor;
 • mentin umezeala la un nivel ridicat;
 • sunt usoare – planta se poate dezechilibra din cauza greutatii sau a vantului si poate cadea.

Sunt ideale pentru persoanele care nu au timp sau nu vor sa ude des planta in ghiveci. Orhideele care au nevoie de umezeala ridicata le vor aprecia. Sunt mai accesibile: nu costa mult si sunt usor de gasit in magazine.

In ceea ce priveste daca ghivecele trebuie sa fie transparente sau opace se stie ca orhideea Phalaenopsis isi orienteaza radacinile dupa lumina. Le place sa iasa din ghivecele care le priveaza de lumina, desi fotosinteza acestor radacini este foarte mica. Nu este suficienta cat sa ajute la dezvoltarea plantei. Alte specii de orhidee care nu fac fotosinteza in radacini se pot creste in ghivece opace.

Udarea orhideelor in ghivece opace se face simtind in mana greutatea ghiveciului. Cand e plin de apa acesta este greu, iar cand substratul nu are apa ghiveciul este foarte usor.

Avantajul ghivecelor transparente este dat de faptul ca radacinile se pot vedea si se poate monitoriza in acest fel gradul de umezeala si cand este necesara o noua udare.

 

masca decorativa pentru ghivecele orhideelor

Genul acesta de ghivece nu este ideal pentru orhidee. Poate fi folosit ca masca pentru ghivecele cu orhidee, dar nu sa se planteze planta direct in el. Problema nu este culoarea, problema o creaza forma. Baza este ingusta, va retine apa pentru un timp indelungat, iar partea in care ghiveciul este mai lat va sta pentru mult timp uscat, radacinile de sus nu vor beneficia de nutrienti. Pana cand se va usca partea de jos pentru a putea uda din nou, radacinile din partea de sus se vor deshidrata.

     2. Ghivecele pentru orhidee – din ceramica / lut ars (terra cotta)

Acest tip de ghiveci este in continuare foarte apreciat atat pentru capacitatile sale cat si pentru aspectul fizic. Ceramica, fiind un material poros, permite aerului sa circule prin peretii vasului. In acest fel apa se evapora repede. Datorita evaporarii rapide, in timp, daca se folosesc fertilizanti la radacini, se pot face depozite de saruri minerale pe peretii vasului. Depozitele pot fi eliminate prin perierea lor si prin scufundarea ghiveciului in apa acida (apa cu otet) pentru a dizolva sarurile.

Caracteristici:

 • ofera stabilitate – sunt grele;
 • mentin umezeala pentru o perioada scurta de timp;
 • tin racoare radacinilor;
 • cost ridicat.

Spre deosebire de ghivecele de lut normale (decorative), in care poate fi asezat ghiveciul din plastic pentru a mentine umiditatea mai mult timp, ghivece speciale pentru orhidee din ceramica au gauri laterale pentru a circula aerul in jurul radacinilor. Nu este o gaselnita noua, a fost inventata tot in perioada victoriana.

Ghivecele din ceramica mentin temperatura scazuta plantelor care au nevoie de racoare la radacini. O alta metoda de racirea a radacinilor este sa se puna planta cu ghiveciul initial intr-unul de ceramica, iar cel de ceramica sa se mentina umed cu muschi intre ghivece (ex: orhideea Masdevallia).

Pentru orhideele cu “greutate” (Dendrobium, Cattleya), ghivecele din plastic nu ofera stabilitate in lipsa apei. Planta se dezechilibreaza si cade usor. De aceea, ghivecele din ceramica sunt folosite pentru a crea stabilitate, iar orhideele cresc bine in acest mediu oferit de lut.

In ghivecele de ceramica apa se evapora mai repede, astfel, va trebui sa tineti cont de ce tip de substrat folositi pentru a le asigura orhideelor apa si umiditate. Sunt ideale pentru cei carora le place sa ude plantele mai des. Lutul cand este ud isi modifica culoarea, iar in acest mod se poate observa cand este necesara o noua udare sau se poate folosi betisorul de control.

Gasiti in magazinul OrhiLove.ro pret 21 RON – Ghiveci lut cu gauri laterale

 

     3. Ghivecele pentru orhidee – tip plasa

Ghivecele tip plasa au fost inventate pentru a se folosi la plante in sistem hidroponic. Pentru ca radacinile in acest sistem primesc mult oxigen, orhideele au raspuns bine in acest tip de crestere.

Caracteristici:

 • Ghiveciul permite un drenaj bun al apei;
 • Radacinile primesc suficient aer si oxigen;
 • Radacinile orhideelor cresc mai repede in cautarea apei;
 • Ghiveciul plasa, pus intr-un ghiveci cu o masura mai mare transparent, asigura o umiditate ridicata.

 

Pot fi folosite pentru cresterea puilor de orhidee. Dupa ce sunt indepartati keiki de pe planta mama, mai ales cei care apar pe tijele florale, radacinile crescute in aer sufera la transferul dintr-un mediu uscat, intr-unul ud. Acest tip de ghiveci le permite sa aiba aer si umezeala pentru a creste noi radacini sanatoase. Radacinile initiale pot fi scoase printre gaurile laterale cand se instaleaza in ghiveci.

!In acest exemplu, un keiki aparut pe tija, dupa ce a fost montat intr-un ghiveci normal cu scoarta, a inceput sa-si piarda vigoarea (frunzele incepeau sa se deshidrateze). Dupa ce l-am montat in acest tip de ghiveci cu muschi Hypnum si scoarta, frunzele si-au revenit (au devenit ferme) si a inceput sa creasca noi radacini. In ghiveci sunt mama si puiul. Problema nu a fost neaparat tipul ghiveciului. Udarea, plantarea in ghiveci si substratul nu au functionat. In cel tip plasa s-a acomadat pentru ca indeplineste cerintele radacinilor si se potriveste cu modul meu de ingrijire.

Orhideele care prefera umezeala ridicata vor creste foarte bine in ghivecele tip plasa cu sphagnum moss. Diviziunile (Dendrobium, Cattleya) pot fi montate in acest tip de ghiveci, orhideele Masdevallia, Bulbophyllum, Stanhopea, Dracula.

Gasiti in magazinul OrhiLove.ro pret 4 RON – Ghiveci orhidee plasa 8 cm

 

    4. Ghivece pentru orhidee – tip cosuri suspendate

Cosuri agatatoare din lemn

Sunt atragatoare si utile pentru plantele de mari dimensiuni care nu pot fi crescute pe pervaz. Daca aveti timp sa udati des si conditiile din spatiul in care sunt tinute plantele permit o umiditate de peste 70%, atunci acest tip de ghiveci este ideal. La umiditate ridicata in aer radacinile pastreaza pentru un timp lung apa in radacini. In clima noastra, vara, va necesita udari dese.

Caracteristici:

 • Ofera drenaj bun al apei;
 • Substratul se usuca mult mai repede;
 • Plantele au nevoie de udari mai dese;
 • Sunt folosite des pentru orhideele Vanda, pentru a le asigura drenaj bun si pentru orhideele de dimensiuni mari, care au inflorescenta curgatoare (orhideea Stanhopea, Coryanthe);
 • Lemnul se degradeaza in timp.

Orhideele epifite pot fi puse in acest tip de ghiveci folosind ca substrat un strat de sphagnum sau scoarta. Udarea se face scufundand ghiveciul in apa sau udand pe deasupra pana se hidrateaza substratul. In timp lemnul se va degrada, iar replantarea va fi dificila. Desprinderea radacilor este imposibila si cel mai usor este sa se planteze vechiul cos intr-unul mai mare.

Lemnul folosit pentru confectionarea cosurilor este un lemn rezistent de cedru, teak sau lemn din copaci verzi tot timpul anului, din familia cypress. Substantele care se folosesc pentru lacuirea lemnului sau pentru a il proteja pot afecta sanatatea radacinilor.

Cosuri agatatoare din cocos sau coaja fructului cocos

 

   5. Orhidee montate pe suport

 

Materialele folosite la montarea orhideelor sunt pluta, lemnul pentru acvarii, lemnul purtat de apa, tevi din PVC sau suprafata exterioara a ghivecelor din lut daca este mentinut mereu umed. In general, se poate folosi orice care nu putrezeste sau care nu contine substante chimice care ar putea dauna radacinilor.

 

Caracteristici:

 • necesita udari zilnice la temperaturi ridicate si umiditatea scazuta;
 • asigura o buna ventilatie si in acest mod radacinile nu vor putrezi.

Montarea este ideala pentru orhideele care au nevoie de mult aer la radacini si au o umiditate in aer intre 50-70%. Acest tip de ingrijire necesita udari dese, aproape zilnice. Transplantarea poate deveni dificila intrucat trecerea orihideei de pe o suprafata mica, la una mai mare, este greoaie dupa ce radacinile s-au atasat.

Cum se monteaza orhideele? Pasii necesari:

 1. Pe suprafata pe care se doreste sa se fixeze orhideea, se aseaza un strat de muschi (viu sau deshidratat). Muschiul viu dureaza pana cand incepe sa creasca natural pe suprafata pe care se doreste montarea insa planta va fi mai incantata de acest tip de substrat.
 2. Orhideea se pune cu varful de crestere in jos pentru a evita stagnarea apei intre frunze. Dupa acest detaliu, radacinile se imprastie pe toata suprafata structurii de suport, peste muschi. Daca este necesar, in functie de marimea manunchiului de radacini, se mai poate adauga muschi peste radacini.
 3. Pana se vor prinde radacinile in mod natural, orhideea se securizeaza “infasurand-o” cu ata de nailon folosita de pescari la undite. Este transparenta, nu deranjeaza fiind din platic, si sustine bine planta.

Daca doriti sa o agatati pe perete sau pe un suport, este necesar ca inainte sa va apucati sa montati, sa dati inainte o gaura in partea de sus a suportului pe care vor fi puse radacinile.

Tranzitia unei orhidee din ghiveci la suportul pe care va fi montata trebuie sa se faca treptat, eventual cand radacini noi incep sa creasca. Vechile radacini nu isi pot schimba functiile cu care au crescut si fiind adaptate pentru un alt mediu, vor avea de suferit si vor muri.

      6. Ghivece pentru orhidee cu sistem de autoudare

Suna bine sistemul cu auto-udare pentru colectia mare de orhidee insa pretul este pe masura. Designul ghiveciului este atragator. Cand te gandesti ca poti folosi banutii pentru a achizitiona orhidee speciale… acest tip de ghiveci nu este prima alegere. Sistemul este asemanator cu cel hidroponic. Pentru ca substratul special folosit in aceste tipuri de ghivece retine apa pentru mai mult timp, radacinile cu care vor fi plantate orhideele ar putea sa se degradeze si planta sa stagneze pana cand vor creste cele noi.

 

Cum alegi ce dimensiune trebuie sa aiba ghiveciul pentru orhidee?

Pentru puii orhideei Phalaenopsis ghiveciul trebuie sa fie cat mai mic, in functie de marimea radacinilor. Cu cat este mai mare ghiveciul cu atat mai mult substrat va fi necesar pentru a il umple si va tine mediul din ghiveci cu apa pentru un timp indelungat.

Tipul de substrat folosit, mai exact, cata apa poate mentine substratul pentru radacinile firave este o alta abordare importanta de care trebuie sa se tina seama.

Puiul poate fi pus intr-un ghiveci normal daca substratul este format din scoarta de dimensiuni mari si muschi sphagnum, in amestec. Se va simti bine cu umezeala distribuita de muschi. Dar ar putea sa creasca mai bine intr-un ghiveci mic, foarte bine aerist, in muschi. Umezeala ridicata si aerul vor incuraja o crestere sanatoasa.

Daca este vorba de o Phalaenopsis adult, ghiveciul se alege tot in functie de volumul manunchiului de radacini si cu o idee mai mare fata de precedentul. Locul liber pe care il va avea disponibil in noul ghiveci il va umple cu noile radacini pe parcursul unui an de crestere. Acest principiu se aplica si la alte specii de orhidee: cu un numar mai mare decat precedentul, in functie de volumul radacinilor.

 

Referinte – Linkuri utile

Choosing a container for your orchid – firstray.com

Potting media reviewed – aos.org

Selecting a pot for your orchid – staugorchidsociety.org

Another great idea from Mitch Karnagan – australianorchids.com.au

Mounting orchids – aos.org

Copaci vesnic verzi din familia cypress – wikipedia.org

 

 

 

 

 

9
Adaugat de | 2019-02-15T11:38:37+02:00 iunie 29th, 2018|Ingrijire orhidee|0 Comentarii

Articol adaugat de:

Adauga un comentariu

trei × cinci =