6.475 vizualizari

Pui (Keiki) orhidee

Inmultirea si cresterea puilor (keiki) de orhidee Phalaenopsis pana la prima inflorire.

 

La orhidee, termenul “keiki”, se refera la cresterile vegetative (pui) aparute pe tijele florale sau la baza tulpinii unei plante mature.

Din dictionarul de termeni – Keiki = este un cuvant din limba hawaiiana care se traduce prin copil (micut).

 

Ce sunt puii orhideei Phalaenopsis? Cum apar?

In mod natural puii – keiki orhideelor Phalaenopsis apar cand anumiti hormoni ai plantelor (citochina si auxina) sunt activi intr-un loc de crestere. Acest fenomen este similar cu aplicarea in mod voit a pastei pentru keiki.

Factorii care duc la aparitia puilor, crestere vegetativa identica a plantei, sunt temperatura si alti factori de stres (lumina, apa, boli). Pe tije pot aparea keiki dupa perioada de inflorire, cand temperaturile sunt in crestere. Plantele care au probleme in dezvoltare (radacini putrezite -> stres, tulpina putrezita in varful de crestere -> stres cauzat de boli) se “regenereaza” formand pui bazali.

pui orhideea phalaenopsis crescuti pe tulpina plantei

⇐ In aceasta imagine puteti observa ca orhideea nu are un singur pui bazal ci 3, dintre care doi sunt in locurile in care ar trebui sa creasca tije florale. Cum este posibil ca orhideea sa creasca pui pe tulpina in locul tijelor? Asa cum am mentionat mai sus, temperatura are un rol esential si este un factor de stres. In acest caz stresul este cauzat de expunerea la temperatura scazuta pentru initierea tijelor. Orhideea se pregateste sa dezvolte tijele florale insa, pentru ca in acest interval de timp planta a fost expusa unei temperaturi crescute care nu este favorabila in momentul initierii, tijele au inceput sa se dezvolte vegetativ (frunze).

Cand lumina nu este suficienta, in locul tijelor florale pot creste pui. In cazul orhideei Dendrobium, daca nu are temperatura sub 18°C, lumina, se fertilizeaza cu substante care contin azot intr-un procentaj mare in perioada rece, poate avea ca rezultat aparitia micilor frunzulite specifice puilor. In ingrijirea orhideei Dendronium se recomanda ca la sfarsitul verii sa nu se mai aplice fertilizant.

Cum se obtin in mod natural pui la orhideea Phalaenopsis? Puii pe tija florala.

Cateva specii de Phalaenopsis produc keiki in mod natural. Equestris, Pallens, Schilleriana, Pulchra si Intermedia fac keiki pe tije dupa ce florile s-au trecut. Lueddemanniana, Bastianni vor dezvolta keiki din nodurile tijei florale. Speciile de Phalaenopsis care infloresc vara si au florile in forma de stea, au acest tipar. Schilleriana si Stuartiana pot face keiki pe radacini.

Daca stiti ca detineti un hibrid care are in gene predominant una din speciile de Phal. de mai sus, nu va grabiti sa taiati tijele dupa ce s-au trecut florile. Puteti consulta lista speciilor de Phalaenopsis urmarind link-ul Specii orhideea Phalaenopsis. Formarea puilor la Phalaenopsis schilleriana este influentata de durata zilei (zile lungi).

O alta metoda prin care se poate afla care sunt parintii orhideelor folositi la crearea hibridului si ce gene au, este sa consultati paginile care ofera aceaste informatii. Pentru identificare aveti nevoie sa stiti numele sub care a fost inregistrata orhideea sau macar numele unui parinte.

Aceste doua site-uri ofera informatii despre hibrizi:

http://www.orchideya.ca

http://bluenanta.com

De exemplu, avem orhideea Phalaenopsis Kuntrari Rarashati. Cautand-o pe aceste doua site-uri aflam anul in care a fost inregistrata, cine este inventatorul ei si care este procentajul genelor. Cu 50 % gene de la Phal. equestris si 50 % gene de la Phal. venosa, putem deduce ca va produce usor keiki (⇾ Equestris) si ca va avea miros (⇾ Venosa). Puteti afla informatii si despre numerosii hibrizi creati folosind aceasta orhidee – se pare ca este foarte apreciata la acest capitol ☺.

Unii hibrizi nu sunt inregistrati, cum este cazul orhideei Phalaenopsis Papagayo si de aceea nu veti gasi informatii pe aceste site-uri. Pentru Papagayo s-au folosit parinti care nu au fost inregistrati: King Shiang’s Rose x King Shiang’s Star in anul 2000. Mai multe informatii despre temperaturile optime pentru Phalaenopsis Papagayo si caracteristicile hibridului aflati vizitand link-ul: Phalaenopsis Papagayo

Cazul 1. Pui de orhidee aparut in varful tijei florale dupa ce florile s-au trecut.

2014 primul meu keiki orhideea phalaenopsis

Aceasta este a doua cea mai veche Phal. pe care o am. Initial a fost o orhidee micro, acum este la fel de mare ca una normala, iar florile au ramas de dimensiuni micute. In ultimii ani are acelasi tipar, in functie de intensitatea luminii primita la expozitie nordica. Infloreste primavara, florile tin pana la sfarsitul verii cand in varful tijei creste un keiki. Tija isi incheie activitatea prin aceasta crestere vegetativa. Stiu ca urmeaza sa apara un pui cand florile din varf sunt aglomerate, arata de parca ascund ceva. Cum este posibil ca in varful tijei sa creasca un pui de orhidee?

Toata vara acesta orhidee a fost crescuta in balcon, afara, fara soare direct – expunere nordica. Temperaturile sunt mult diferite fata de cele din casa. Ziua erau si 35°C. La venirea toamnei temperaturile au inceput sa scada, iar orhideea care forma boboci in varful tijei a avut si zile cu temperaturi crescute, in functie de cum varia vremea. Astfel, in locul bobocilor au aparut frunzulite minuscule si o radacina.

! Expunerea orhideei la temperaturi crescute ziua, fata de temperaturile joase necesare initierii tijelor florale, are ca rezultat cresteri vegetative, keiki.

De exemplu: orhideea este expusa la temperaturi specifice pentru initiere – ziua 23°C, noaptea 19-20°C. Planta incepe sa initieze tijele. Daca in timpul initierii, cand mugurele are 5-10 cm, planta este expusa la temperaturi de peste 26°C ziua, tijele incep sa se dezvolte in mod vegetativ. Apar frunzulitele.

Acest principiu se aplica si atunci cand se foloseste pasta pentru keiki. Pentru a obtine un pui este bine sa se aplice cand sunt temperaturile in crestere – peste 25°C ziua.

Ingrijirea puilor-keiki la orhideea Phalaenopsis.

Am urmat indicatiile recomandate la acel moment si m-am grabit sa il desprind cand avea 3 radacini maricele. L-am crescut o perioada indelungata pe radacinile mamei-plante unde crestea radacini kilometrice in ghiveci. Pana in 2018 nu a dezvoltat tija florala, iar puiul a ramas in stadiul juvenil. Ce nu a functionat?

Nu va grabiti sa desprindeti keiki de pe tijele plantei-mama! Sunt minunati si incantatori ca prima experienta in viata oricarui pasionat. Recomand sa se lase atasat pana cand face singur prima tija florala. Atunci este sigur ca a iesit din stadiul juvenil si este o planta matura, capabila de reproducere (face flori care asteapta polinizarea). Cu rabdare, asteptati sa-si incheie ciclul vegetativ. In tot acest timp nu trebuie sa faceti nimic deosebit. Ingrijiti planta-mama asa cum ati facut mereu. Ea are grija sa-si canalizeze energia pentru cresterea noii plantute. Daca este sanatoasa, cu radacini bune, nu va fi supusa unui stres suplimentar pentru cresterea puiului. Se poate observa o incetinire in cresterea noilor frunze la planta-mama.

A doua experienta cu puii a fost lipsita de emotiile incepatorului. In imagini gasiti intreaga aventura. Pe acesta nu m-am grabit sa-l desprind. Iarna radacinile incepeau sa se stafideasca din cauza aerului uscat, asa ca m-am gandit sa-I montez intr-un ghiveci mic al unei orhidee micro pentru a-l incuraja sa inceapa cresterea radacinilor… cred ca e chiar ghiveciul initial al plantei-mama. Se mai poate pune in jurul radacinilor muschi si se infasoara cu ajutorul unei ate. Eu am folosit ca substrat un amestec format din cocos maruntit. A fost util, dar nu se poate folosi pentru o perioada lunga de timp (tine sarea si nu se poate spala). L-am desprins cand avea patru radacini mari si alte trei in crestere, deoarece nu mai incapea in acel ghiveci. In scurt timp am observat tija florala. Tija a aparut datorita expunerii la temperatura necesara infloririi.

*Info: dupa 7 luni a initiat tija florala.*

Fertilizarea puilor-keiki la orhideea Phalaenopsis. 

Puii atasati nu au nevoie de fertilizant cand sunt mici, cu frunzulite nedeschise, pentru ca nu il pot folosi. Fotosinteza lor este foarte scazuta in comparatie cu o planta adulta. De exemplu, un pui creste bine la 500 – 1000 lux (lumina). Orhideea Phalaenopsis adulta, in functie de varietatea plantei cultivate, cand este inflorita are nevoie intre 6000 – 22000 lux.

Dupa ce dezvolta primele 2 frunze la dimensiunea maxima se pot pulveriza pe frunze cu o solutie foarte, foarte slaba de fertilizant. Fertilizantul nu infloreste planta. Este util pentru a avea o buna crestere vegetativa. O solutie mai concentrata de fertilizant poate sa arda frunzele si astfel, dezvoltarea este incetinita. Dupa ce se detaseaza puii pot fi fertilizati la radacini cu o solutie slaba de fertilizant. Este important de retinut, ca apa dura in combinatie cu fertilizant concentrat poate arde radacinile firave. Vara, cand cresterea este la maxim, pot fi fertilizati cu fiecare udare. Fara acesti nutrienti puii vor fi slab dezvoltati si anemici, asa cum este cazul primului pui pe care l-am prezentat.

V-ar putea interesa articolul: Fertilizarea orhideelor

Un fertilizant complet care contine toate micro si macro elementele este util. Pentru acest pui eu am folosit si o aplicare cu azotat de calciu. Frunzele au crescut mari in comparatie cu primul si sunt rigide. Cand au suficienta lumina si nutrienti frunzele sunt dure la atingere.

Urmeaza si al treilea keiki de la aceasta planta. Pentru ca planta avea suficienta energie pentru inflorire si pentru ca nu a crescut frunze noi, de langa tija care poarta puiul a initiat o noua tija florala. Sunt doua tije aparute la aceeasi frunza, in intervale diferite de timp. Anul acesta a fost diferit in privinta temperaturilor si a luminii din casa iarna, astfel, prima tija initiata a puiului nu s-a dezvoltat deoarece nu a avut temperatura necesara si lumina. In timpul verii, a fost o perioada cu ploi si temperaturi scazute fapt ce a dus la initierea celei de a doua tije care nu s-a dezvoltat, din cauza ca dupa aceasta perioada, a urmat canicula. In toamna a initiat alte 2 tije noi, dar doar una se dezvolta cu 7 floricele.

Cum este posibil sa creasca doua tije florale orhideea Phalaenopsis, de la aceeasi frunza? Fiecare frunza poate sa dezvolte minim 2 muguri dorminzi. Sub actiunea hormonilor (influentati de temperatura, lumina) un mugure iese din starea latenta si se dezvolta. Din acesta va creste o tija florala sau un pui.

Ce faci cu puii orhideei care nu cresc radacini? In stadiul de dezvoltare al puilor mai intai apar frunzele si dupa aceea radacinile. Asa cum si plantele adulte cand intra in perioada de vegetatie incep sa creasca mai intai frunze, semnaland astfel, ca incep si radacinile activitatea. Aceasta crestere este influentata de activitatea auxinei. La unii pui radacinile pornesc repede, iar la altii intarzie sa apara, cresc doar foliar. Cum se incurajeaza aparitie radacinilor? La plantele sanatoase, daca mama are radacini bune nu este necesar sa se intervina.

Temperaturile cuprinse intre 26°C si 30°C ziua induc crestere vegetativa orhideelor din specia Phalaenopsis. Aceste temperaturi se intalnesc primavara-vara, cand se observa cresterea radacinilor si a frunzelor. Deci, nu asteptati sa aiba o crestere rapida iarna, la temperaturi sub 25°C ziua.

Unii pui infloresc cu 3 radacini sau fara, cand sunt atasati de planta-mama, iar altii trebuie sa umple ghiveciul cu radacini ca sa infloreasca. Depinde foarte mult de gene si de conditiile de crestere. Succesul unuia nu va fi un succes universal valabil atata timp cat fiecare casa este diferita. Unii sunt in stare latenta, uneori un an de zile, pana cand gasesc conditii propice pentru dezvoltare. Daca nu puteti influenta factorii necesari dezvoltarii, lasati natura sa-si urmeze cursul si nu interveniti. Udati cand este necesar, situati orhideele la geam, asigurati temperatura optima, folositi nutrienti primavara-vara.

Cazul 2. Keiki aparut din nodurile de pe tija la orhidee.

In mod natural puii apar sub influenta hormonilor plantelor. Cand citochina submineaza activitatea auxinei apar cresterile vegetative. Phalaenopsis au celule capabile de reproducere in diferite parti ale plantei (tehnica folosita la formarea puilor in vitro). Cum am mentionat mai sus, puii pot creste la unele specii din radacini. La crearea noilor plante, in laboratoare se poate folosi si tesut preluat din radacini, pe langa cel preluat din tulpina sau tije.

Dominanta apicala este un alt factor. Ce inseamna dominanta apicala la plante? Auxina, un hormon al plantelor, este produsa in radacini si migreaza pana in varful noii cresteri (ultima frunza, tija- in cazul orhideelor). Acest fenomen ii permite plantei sa creasca pe verticala. Cand varful de crestere este inlaturat, urmatorul punct de crestere, de sub cel inlaturat, preia rolul dominatorului. Acest mecanism ii permite plantei sa supravietuiasca in cazul in care este existenta ei este amenintata.

Ex: Planta sufera de putrezirea tulpinei. Varful de crestere (ultimile frunze) este inlaturat si nu se mai poate dezvolta pe verticala. Sub influenta dominantei apicale, o alta crestere ii ia locul celei afectate si rezulta un pui.

Cei care lucreaza cu pomi sau trandafiri folosesc acest procedeu cand toaleteaza ramurile. La orhidee, prin inlaturarea varfului tijei, urmatorul nod de sub cel taiat isi asuma rolul dominant. Astfel, sub actiunea hormonilor si a temperaturilor, apare cresterea vegetativa in locul tijei florale sau tija face ramificatie cu flori.

Informatii suplimentare: Apical Dominance and Growth Patterns

!Temperatura este un alt factor esential. Phalaenopsis micro sau cele care au probleme la radacini, dupa ce se trece ultima floare si cand temperaturile incep sa creasca primavara, pot face keiki din nodurile tijei. Fiecare nod poate creste tija sau keiki, in functie de temperatura si conditiile din mediul de dezvoltare. Sau pot aparea keiki la sfarsitul verii cand temperaturile scad o perioada de timp si incep sa creasca imediat dupa. August-septembrie este perioada in care am avut cazuri frecvente.

Aceasta Phal. multiflora este de dimeniuni midi. A crescut si a format o perioada lunga de timp flori. Asa ca dupa ce am taiat varful unei ramificatii care stagna, s-a format acest keiki ⇒ prin inlaturarea dominantei apicale. ( Aceasta metoda se foloseste pentru a obtine o noua ramificatie cu flori dupa ce primele flori s-au uscat). Puteti observa locul din care a iesit puiul. Mai sus in articol am mentionat despre mugurii de crestere situati la fiecare frunza. In acest caz puteti observa ca si tijele florale, la fiecare nod, au cate un mugure latent pe langa cel din care creste tija. Acesta se activeaza in situatiile in care planta simte un pericol. Deci, inlaturarea dominantei apicale si temperatura corecta au facut posibila cresterea acestui pui. Cand Phalaenopsis este expusa la temperatura necesara pentru inflorire, nivelul citochinei este in crestere in planta.

Toti puii desprinsi inainte de a inflori au avut intre 4-5 flori pe tija, iar acesta, care este pe tija mamei, a avut 7 flori. Puii nu pot face la fel de multe flori ca plantele crescute cativa ani inainte de a fi expuse temperaturilor scazute (cum sunt cele din magazin). De asemenea, cei desprinsi devreme se concentreaza pe cresterea radacinilor. Din aceasta cauza doar cei bine dezvoltati radicular infloresc in primul an, cei care cresc radacini pot inflori dupa 2-3 ani. Bineinteles, lumina este un factor esential pentru inflorire. Expresia “pana cand nu umplu ghiveciul cu radacini nu initiaza tija” este adevarata, in sensul ca au nevoie de radacini sa se poata hrani si inmagazina energia necesara in procesul infloririi.

Alt exemplu cu o Phal. micro cu 2 tije. Dupa ce florile s-au trecut am taiat varfurile tijelor. Tija scurtata putin a pornit o ramificatie cu flori, iar cea din care am taiat mai mult a facut keiki.

Singur fel in care se poate influenta aparitia puilor in locul tijelor este sa se foloseasca un nod care nu este umflat (nu s-a produs diferentierea). Acest principiu se foloseste la aplicarea pastei pentru keiki. 

Tija pe care se afla puiul de orhidee se usuca. Daca uscarea nu trece de locul in care este format puiul nu este o problema. Hrana nu mai ajunge la pui daca uscarea coboara sub el. Pentru puii care nu mai sunt hraniti si nu au radacini singura solutie este improvizarea unei sere, asa cum se pregatesc butasii de trandafir in gradina  iarna. Este greu sa se ajusteze controlat, in acest caz, temperatura, umiditatea si ventilatia, ideale pentru crestere, insa daca plantuta este prea mica este imposibil sa se hraneasca singura.

Keiki orhideei Phalaenopsis a inflorit cu o floare? Aceasta floare nu este a puiului, nu inseamna ca a inflorit el. Asa cum am specificat mai sus, puii care ies din starea juvenila si se maturizeaza, initiaza tija florala. Mugurii de crestere sunt mixti, se pot dezvolta intr-o tija sau un pui. In acest caz, din mugure a iesit un pui si o floare.

pui orhidee Phalaenopsis - OrhiLove.ro
cum se cresc puii de orhidee Phalaenosps- pui cu radacini

Foto dreapta: Orhideea vrea sa infloreasca, dar pentru ca temperaturile nu sunt corespunzatoare, a initiat un pui in apexul tijei.

Foto stanga: Din nod s-a dezvoltat o floare si un pui sub actiunea hormonilor plantelor.

Cand se pot detasa puii de pe tija orhideei? Plantele sanatoase isi pot creste singure puii si nu este necesar sa se intervina. Asteptati ca puii orhideelor sa dezvolte minim 3 frunze, sa infloreasca si daca au radacini suficiente se pot muta intr-un ghiveci mic.

Primavara orhideele incep activitatea la radacini, soarele isi intensifica puterea, si deci aceasta ar fi perioada optima. Cu cat sunt mai multe radacini in momentul detasarii, cu atat se vor hrani mai bine si se vor dezvolta. Se recomanda minim 3 radacini, eu v-am aratat ca puii se pot descurca foarte bine cu cat au mai multe radacini cand sunt desprinsi. Socul schimbarii este mai mic si nu trebuie sa va faceti griji ca isi vor pierde radacinile sau ca vor muri dupa mutare. In alta ordine de idei, daca dupa plantare, din cauza udarii necorespunzatoare, radacinile incep sa se degradeze, este imposibil sa nu poata fi ajutat sa isi revina, daca are un numar mai mare de radacini. Este universal valabil si in cazul frunzelor. Cu cat sunt mai multe, planta va avea resurse inmagazinate pe care le va folosi pentru a initia noi radacini.

Un alt mod usor pentru obtinerea puilor din tijelor orhideelor este utilizarea pastei care contine hormoni si vitamine – keiki paste.

Pasta contine citochina pentru crestere celulara. Daca se aplica imediat dupa ce planta a intiat tija florala, vor creste noi ramuri cu flori. Daca se aplica dupa ce inflorirea a luat sfarsit pe noduri care nu sunt umflate, se vor forma pui in acel loc.

V-ar putea interesa articolul: Ce este keiki paste? Cum a fost inventata pasta pentru keiki? 

Keiki bazali la Phalaenopsis

1.  Orhideele Phalaenopsis pot face keiki bazali ca raspuns la stres sau cand centrul de crestere a fost afectat.

Orhideele carora le-a putrezit varful de crestere (frunzele din varf) vor face puii bazali pentru a continua cresterea. Mai sus in articol ati gasit informatii despre dominanta apicala si care este rolul ei in supravietuirea plantelor; cand varful de crestere este retezat, planta va dezvolta un nou varf de crestere – keiki la orhidee, care va prelua functia de dezvoltare pe verticala.

Lumina, temperatura, schimbarile de mediu pot fi factori de stres chiar si pentru o planta sanatoasa. De aceea, keiki bazali sunt derutanti cand apar la plantele care nu au probleme la radacini.

Cazul 1. Aceasta orhidee a capatat crown rot dintr-o greseala umana. Din neatentie, nu am observat ca in momentul in care pulverizam plantele, pe langa manerul care actioneaza stopirea se prelingeau picaturi care au ajuns intre frunze. Pentru ca putrezirea s-a petrecut in partea de sus a coroanei foliare, au mai ramas frunze sanatoase in partea de jos. In iarna, orhideea a continuat sa faca tije florale si ramificatii datorita sistemului de radacini bun. Dupa un an in care a crescut radacini, iar pe tije nu a aparut niciun keiki, a trebuit sa tai tijele de jos, fara sa las noduri, pentru a o incuraja sa creasca keiki bazali.

cum recunosti puii orhideei phalaenopsis
frunzulite cresc pe tulpina orhideei-pui orhidee

A fost inflorita in ianuarie, iar in martie, cand ma bucuram ca a intrat in perioada de crestere cu o radacina noua, am zarit puiul. Prima inflorire dupa 9 luni.

! Unele orhidee cu crown rot nu vor dezvolta pui bazali daca tijele florale au noduri active. Continua sa infloreasca.

Cazul 2. Face parte din cele pe care le-am avariat din cauza unui pulverizator defect. Prima inflorire dupa 11 luni.

Cum se detaseaza puii bazali la orhideea Phalaenopsis?

Inarmati-va cu rabdare daca vreti sa ii inlaturati cu mana. Planta-mama si puiul sunt uniti printr-o tulpina scurta, lemnoasa, care opune rezistenta. Prin rasuciri va ceda legatura fara a risca sa vatamati ambele plante. O alta metoda pentru desprindere consta in utilizarea unei lame bine ascutite. Poate fi dificila operatia, deoarece apropierea dintre cele doua plante nu lasa spatiu suficient pentru manevre.

!Inainte de detasare verificati cat mai bine daca puiul are radacini suficiente. Unii pot forma trei frunze de cand sunt mici, dar radacinile le sunt minuscule si nedezvoltate.

Se detaseaza puii bazali orhideei sau este mai bine sa fie lasati sa creasca pe tulpina plantei-mama? Daca planta are doar un pui, nu detasati puii bazali ai orhideelor cu crown rot sau tija din mijlocul ultimilor frunze. Pot creste atasati pana cand au 3 frunze si radacini.

Puii cresc cu ajutorul radacinilor plantei-mama pana cand isi cresc propriul sistem de radacini. Daca se detaseaza, vechile radacini ale plantei-mama vor muri, la fel si planta adulta.

Cum se detaseaza puii bazali la orhideea Phalaenopsis
Se detaseaza puii orhideei sau este mai bine sa fie lasati sa creasca pe tulpina plantei-mama

Info imagini: Sageata albastra indica tulpina scurta care face legatura dintre pui si mama-planta. Puiul din stanga a fost detasat gresit, prea devreme. Are putine radacini scurte si frunze mari. Puiul din stanga a fost detasat intr-un moment bun, cu suficiente radacini si frunze bine crescute.

Puii crescuti pe plante sanatoase pot fi detasati fara a afecta planta-mama.

Cazul 3. Alta planta cu surprize dupa cumparare. Crown rot din nou. Am asteptat pana in primavara sa faca ceva: doi pui. Cand ultima frunza a inceput sa se ingalbeneasca a trebuit sa ii indepartez. In scurt timp radacinile plantei-mama au inceput sa moara.

! Nu va lasati pacaliti de marimea puilor daca sunt mai multi pe planta. Primul pui se dezvolta mai bine foliar si la radacini. Ceilalti vor creste mai incet si vor fi mai mici indiferent de ingrijirea acordata chiar si dupa detasare.

2. Orhideea Phalaenopsis face pui bazali cand din mijlocul fruzelor de sus creste o tija. Tija terminala (apicala).

Tija terminala sau apicala. Din mijlocul frunzelor de sus, Phalaenopsis a crescut o tija florala. Acesta este sfarsitul cresterii pe verticala a plantei. Nu mai poate face alte frunze in partea de sus a tulpinii. Pentru a se “regenera” va creste in partea de jos a tulpinii pui. Planta-mama poate continua sa infloreasca din nodurile care sunt in stare inactiva de pe tije. Poate emite alte tije daca are suficiente frunze cu muguri de unde nu a initiat tije florale.

Am cumparat orhideea stiind ca este un hibrid special (Phal. Soft Cloud Jungle) cu tija terminala. Aceasta orhidee este crescuta timp de cativa ani fara sa I se permita sa infloreasca. Cand are un anumit numar de frunze este lasata sa infloreasca pentru a fi scoasa la vanzare. Rezultatul este un numar impresionant de tije florale cu ramificatii, multe floricele si… tija terminala. Datorita acestei tije care schimba modul de crestere al plantei, va reinflori din ramificatii si va creste pui bazali pentru a continua supravietuirea.

La 3 luni dupa cumparare, dupa ce s-au trecut florile, a dezvoltat doi pui bazali. Primul, cel din primele imagini, a avut o crestere rapida. Cel mai mic a stagnat in toata perioada de crestere a celui mai mare. Fiind nerabdatoare, cand se apropia primul pui de inflorire (a aparut mugurele latent) l-am desprins. A inflorit in acelasi timp cu mama-planta si a facut 5 floricele si o ramificatie. Dupa desprinderea primului keiki, a pornit in crestere si cel de-al doilea pui. Diferenta intre cei doi este uriasa in numarul de flori. Mama-planta a inflorit in iarna cu multe flori si a reinflorit cu cel de-al doilea pui pentru a doua oara in iunie. Mama cu 8 flori si puiul cu 7. ⇒ Temperatura scazuta stimuleaza inflorirea cu mai multi boboci.

! Nu desprindeti puii daca nu este absolut necesar, cum este cazul in care planta mama se degradeaza si moare.

! Puii desprinsi se dezvolta lent si fac putine flori in primul an (4-5). Puii care cresc cu planta-mama sunt sustinuti de radacinile mamei si primesc toate resursele necesare pentru a atinge potentialul maximul (7-8 flori).

2 pui de orhidee infloriti

Cei doi pui cu flori in ianuarie 2019. Cel desprins (deasupra) a facut doar o tija cu 7 flori la a doua inflorire, desi are un numar suficient de frunze si radacini bune. Cel care nu este desprins si are radacini proprii in ghiveci impreuna cu mama-planta a facut 3 tije florale si ramificatii pe fiecare tija, la a doua inflorire.

3.  Pui pe tulpina orhideei Phalaenopsis aparut dupa ce radacinile de la baza au murit.

Orhideea Phalaenopsis poate face pui pe tulpina cand isi pierde radacinile din ghiveci si traieste doar prin radacinile aeriene (radacinile care nu intra in substrat). Partea de jos a tulpinii se lemnifica si nu va mai face radacini noi. Partea de sus a tulpinii, unde este verde, va emite radacini noi, cunoscute sub numele de radacini aeriene. Aceste radacini hranesc planta in lipsa celor care au murit in ghiveci. Cu aceste radacini introduse in ghiveci, orhideea poate fi plantata pentru a continua dezvoltarea. In timp, aceste radacini vor actiona ca radacinile de substrat.

tulpina uscata a orhideei phalaenopsis poate dezvolta keiki
Pui pe tulpina orhideei Phalaenopsis aparut dupa ce radacinile de la baza au murit

⇉ Nu incercati sa udati radacinile aeriene, dupa ce se introduc in substrat, la fel ca cele care cresc in ghiveci. Vor deveni verzi pe masura ce se “acomodeaza” cu umezeala din substrat. Udati din nou dupa ce substratul se usuca, chiar daca radacinile par sa aiba nevoie de apa mai repede.

keiki creste pe tulpina orhidee phalaenopsis

Acest pui a aparut pe partea de jos a tulpinii, deasupra primei frunze de jos. Planta adulta la un moment dat a pierdut toate radacinile de la baza, cateva frunze in partea de jos si a inceput sa creasca radacini din partea de sus a tulpinii. Radacinile aeriene ale plantei-mama si a a puiului cresc in acelasi substrat.

Un alt procedeu pentru obtinerea puilor presupune divizarea tulpinii.

Inmultirea orhideei prin divizarea tulpinii se face prin taierea in doua a orhideelor precum Phalaenopsis si Vanda cu conditia ca acestea sa aiba radacini aeriene. Daca luam ca exemplu imaginile alaturate, taierea ar trebui facuta imediat sub radacinile aeriene. Partea de jos a tulpinii, cu cateva frunze, ramane in ghiveci. Urmeaza sa dezvolte pui din nodurile latente ale frunzelor. Partea de sus cu radacinile aeriene se planteaza intr-un ghiveci separat si va continua sa creasca. Astfel, veti obtine 2 plante identice si un pui.

keiki natural orhidee phalaenopsis.jpg
cum obtii doua plante dintr-una orhidee

Cum se poate salva orhideea Phalaenopsis, folosind pasta pentru keiki, daca nu are tije florale?

Pana acum ati aflat ca Phalaenopsis face pui daca se aplica keiki paste pe nodurile tijelor. Dar daca orhideea nu are tije si este o floare care si-a pierdut o parte din frunze, ce se poate face?

Eu am aplicat pasta rosie pentru keiki pe tulpina, in partea de jos, unde as dori sa formeze puii. Aceasta pasta ar trebui sa favorizeze cresterea radacinilor, insa cand se formeaza puii, incep sa creasca si radacinile plantei-mama. Astfel, obtin rapid o crestere noua si intrarea in vegetatie a plantei mature.

Cazul 1. Phal. cu coroana foliara puterzita, radacini bune, o singura frunza este intreaga si prezinta semne de ingalbenire. In aceste conditii nu ar avea sanse sa supravietuiasca.

Am aplicat pasta pe spatele frunzei deoarece este o suprafata mai mare libera care nu intra in contact cu baza tulpinii care este neagra. Dupa 43 de zile de la aplicare este vizibila o crestere noua pe tulpina. Pe masura ce puiul se dezvolta, frunza ingalbenita a cazut si a ramas puiul cu radacinile plantei a carui tulpina a murit.

cum salvezi orhideea phalaenopsis cu pasta pentru keiki -orhilove.ro
inmultirea orhideei phalaenopsis care moare cu pasta pentru pui de orhidee-orhilove.ro

! Este important daca doriti sa incercati aceasta metoda, sa nu aplicati pasta pentru pui de orhidee aproape de substratul ud. Ciupercile se dezvolta rapid in aceasta crema.

Cazul 2. Aceasta Phalaenopsis si-a pierdut o mare parte din radacini dupa ce am transplantat-o din substratul cu care a fost cumparata in scoarta. Funzele incepeau sa se deshidrateze asa ca am aplicat pe tulpina pasta pentru pui de orhidee pentru a o determina sa porneasca in crestere.

cum se obtin pui de orhidee folosind pasta pentru pui la orhideea phalaenopsis
  1. Keiki paste a fost aplicata pe tulpina, imediat deasupra radacinilor. Cantitatea este asemantoare cu cea care se aplica pe nodurile tijelor. In scurt timp o radacina care avea varful de crestere uscat a inceput sa devina activa.
  2. Puiul bazal este vizibil crescut. A doua sageata indica locul umflat de unde va iesi o noua radacina.
  3. O frunza noua este in crestere, iar radacina cu varful uscat a crescut in cautarea apei.
  4. Frunzele puiului sunt vizibile, iar noua radacina este in crestere. In acest stadiu puii nu se fertilizeaza foliar.
  5. Puiul si radacina sunt in crestere. Pasta este abia vizibila, semn ca a fost absorbita.
  6. Frunzele puiului incep sa-si mareasca volumul si se deschid. Vechile radacini cresc ramificatii cu noi varfuri de crestere.

Cazul 3. Alta Phalaenopsis afectata de crown rot.

pasta keiki folosita la inmultirea orhideelor care mor - informatii articol orhilove.ro
  1. Orhidee Phalaenopsis cu 2 frunze. Sageata albastra indica mugurele inactiv de la baza unei frunze cazute recent. Cea dea doua sageata de mai jos indica un mugure latent vechi.
  2. Pasta a fost aplicata de-a lungul tulpinii si deasupra celor doi muguri.
  3. Mugurele incepe sa creasca si sa formeze puiul. Planta mai are doar o frunza si radacini precare.

Ce sunt mugurii dorminzi la orhidee?

mod de crestere orhideea phalaenopsis - partile plantei-orhidee

Nodurile de pe tija florala de la Phalaenopsis contin doi muguri dorminzi. Din fiecare nod poate creste o ramificatie cu flori sau un keiki, in functie de conditiile din mediul de crestere. Cei care au folosit pasta pentru keiki stiu ca pot inmulti usor orhideea dupa ce se indeparteaza “invelisul” nodului (bractee) si se aplica pasta pentru keiki.

Mugurii in stare latenta se pot gasi si pe tulpina la fiecare frunza a orhideei. La fel, se regasesc la Dendrobium nobile si la orhideea Vanda. Daca se despica frunza in doua parti, la baza tijei florale, se poate observa ca din acesti doi muguri, unul s-a transformat in tija iar cel de-al doilea nu este dezvoltat. Cel de-al doilea incepe sa se dezvolte doar daca se intampla ceva neprevazut cu tija sau daca planta este sub stres si incerca sa supravietuiasca. In acest fel orhideea creste pui in locul in care ar trebui sa fie o tija florala. La puii de orhidee, fiindca tija creste de sub prima frunza, mugurele este evident.