1.512 vizualizari

Materiale folosite ca substrat pentru orhidee

Majoritatea persoanelor care detin orhidee la ghiveci sunt obisnuite cu scoarta de copac, folosita ca substrat pentru orhidee. In acest articol va puteti familiariza si cu alte tipuri de materiale care au fost folosite cu succes in cresterea orhideelor.

Poate este ciudat ca atunci cand intreabi „Cum se ingrijeste orhideea?”,sa primesti raspunsul ” Secretul sta in cresterea radacinilor sanatoase”.  Intr-adevar, radacinile viguraose ajuta planta sa se hraneasca, cresterea este puternica, iar inflorirea este spectaculoasa. Dupa 2-3 ani de crestere se poate constata ca orhideele care inflorestec abundent au si radacini bune. Pentru a creste aceste radacini viguroase orhideele au nevoie de un material in substrat, care sa aereze mediul din ghiveci si de un material care sa tina apa fara sa o balteasca. Aceeasi planta daca este crescuta in substratul gresit va avea o crestere lenta si o inflorire slaba.

De retinut! Orice material nou doriti sa incercati, folositi-l pe o singura specie timp de 1 an. Incercati sa observati avantajele si dezavantajele (daca radacinile cresc bine sau au o crestere brusca dupa care urmeaza degradarea). Dupa aceasta perioada daca totul decurge bine puteti sa schimbati mai multe plante in noul substrat. Nu schimbati mai multe specii in acelasi substrat deoarece radacinile au alte cerinte.

Aceste materiale sunt clasificate in doua categorii: materiale organice (vii) si materiale inorganice (inerte). Materialele organice sunt alese pentru ca tin apa in ghiveci, iar cele inorganice pentru a crea spatii de aer in jurul radacinilor.

Substrat organic – are diferite nivele scazute de pH (in general acide), se descompune in timp, elibereaza (pe masura ce se descompune) nutrientii pe care ii are in mod natural, se obtine din organisme vii care contin carbon.

          Scoarta de pin

scoarta de pin substrat orhidee

PRO: Este accesibila la pret. Asigura umezeala si circularea aerului (in functie de dimensiune). Se gaseste in 3 dimensiuni: fin, mediu, mare. Scoarta fina este pentru pui si plante cu radacini subtiri. Scoarta de dimensiuni grosiere este pentru plante mature: Vande, Cattleya si Phalaenopsis. Este necesara innoirea substartului format din scoarta dupa 2-3 ani.

CONTRA: Se descompune in bucati mici care se depun in partea de jos a ghiveciului. Se recomanda inlocuirea substratului cand se degradeaza deoarece, retine la baza mai multa apa si mai putin aer ceea ce va duce la puterzirea radacinilor.

In magazinele de la noi se gasesc cateva tipuri de scoarta pentru orhidee, de dimensiuni medii. Scoarta care are in compozitie agent de umezire este mai ieftina de cumparat, insa este de proasta calitate (in ambalaj este in proces de descompunere). La Pet Shop se gaseste scoarta pentru terarii, de dimensiuni medii-mari. Este foarte buna, in sensul ca este dura (nu se descompune repede) si nu retine apa multa cand este proaspat folosita. Astfel, la replantare, radacinile nu iau contact cu apa in exces si au timp sa se vindece inainte de a se acomoda cu noul mediu. Scoarta de pin, precum Seramis, este usoara si se incarca cu apa, insa ea vine impreuna cu granule de ceramica. Aceste granule o fac sa fie ideala pentru orhidee. Ele aereaza mediul si le ofera radacinilor un bun start. Nu folositi mulch de gradina la orhidee daca nu este de aceeasi calitate cu scoarta pentru orhidee. Mulch-ul se fabrica dintr-un lemn moale, asemanator cu aschiile, se descompune repede, nu aereaza mediul din ghiveci prin calitatea si forma sa, si nu se obtine din conifere.

Ce inseamna ca materialul se descumpune? Toate materialele organice in timp se fragmenteaza in bucati mici, deoarece apa il erodeaza. Au un timp limitat de folosire. Dupa 2-3 ani necesita inlocuirea.

Scoarta de pin pentru orhidee se foloseste peste tot in lume deoarece tine apa pentru o perioada indelungata de timp, nu costa mult si imita natura in ghiveci. Orhideele epifite se ancoreaza cu radacinile de copacii pe care cresc.

Am inceput sa caut alternative la folosirea scoartei in ghivecele orhideelor mele deoarece in locul in care radacinile se atasau de bucatile de lemn, se innegreau din cauza sarurilor depuse din apa si fertilizant. Depunerea sarurilor tine de metoda de udare si de calitatea apei. Astfel, am inceput sa folosesc materialele enumerate mai jos.

Cand se uda orhideea, radacinile absorb apa in primele 10 minute. In acest timp scoarta se incarca cu apa. Rolul ei este sa tina umezeala cateva zile radacinilor care au fost udate. Dupa ce radacinile isi schimba culoarea in lipsa apei, se reia udarea.

         

          Sphagnum Muschi

muschi sphagnum pentru orhidee de vanzare

Pro: Se gaseste in diferite standarde de calitate. Cel viu este mai scump si mai bun. Sphagnum uscat cu fibra lunga retine apa suficienta, aer si este scump. Sphagnum cu fibra taiata in bucati este mai ieftin, retine apa multa si se descompune mai repede. Muschiul Sphagnum este marialul cu cele mai bune rezultate in cresterea orhideelor.

Contra: Cost ridicat. In functie de calitate muschiul uscat, necesita sa fie schimbat dupa 6 luni, 1 an sau 2-3 ani.

Muschiul este folosit cu succes pentru a reabilita orhideele si pentru a mentine umezeala pentru speciile care o prefera. In tarile asiatice se foloseste des muschi Sphagnum la cresterea orhidee. L-au folosit atat de mult, incat si-au secat locurile in care crestea in mod natural. Acum si ei folosesc muschi din Chile si Noua Zeilanda.

In magazinul OrhiLove.ro puteti gasi Muschi Sphagnum pentru orhidee.

Muschiul Sphagnum se poate amesteca cu materiale inorganice sau cu scoarta de dimensiuni medii-mari pentru a crea spatii de aer si pentru a nu uda in exces.

Eu il folosesc simplu impreuna cu ghivece perforate . Marele avantaj este dat de faptul ca ghiveciul are gauri laterale prin care intra aerul, radacinile respira, muschiul se usca astfel uniform, iar umezeala in exces nu este un risc pentru plantele cu radacini care au nevoie de reabilitare. Pentru a sti cand este necesara o noua udare se poate aprecia prin atingere. Daca are apa, se va simti umed si rece la atingere. Folositi ghivece care au dimensiunea apropiata de volumul radacinilor plantei, altfel veti folosi mai mult substrat decat este necesar pentru planta.

Pentru orhideele mature se poate folosite o cantitate mica de muschi daca se aseaza la mijlocul ghiveciului cateva fire (ca un sandwich cu scoarta si muschi la mijloc). Cateva fire pot fi puse la suprafata mediului din ghiveci pentru a acoperi noile radacini si astfel se creaza umiditatea in jurul plantei. Plantele tinere pot beneficia de Sphagnum, daca se va face un amestec din fire de muschi si scoarta.

Puteti citi aici  Cum alegi ce dimensiune trebuie sa aiba ghiveciul pentru orhidee?

           Muschi peat 

peat moss substrat orhidee

 

Muschiul peat este muschi Sphagnum mort si descompus. Retine mai multa apa ca Sphangnum cu fibra lunga si se descompune mai rapid. Este recomndat in mix pentru orhideele terestre si pentru a se integra in solurile aride care nu tin apa.

substrat cocos orhidee

Cocosul contine in mod natural: potasiu, cupru, fier, zinc, mangan.

         

           Cocos chips

chips cocos substart pentru orhidee

PRO: Retine putina apa cand este proaspat folosit si mai multa in timp ce se descompune. Aereaza mediul deoarece este un material usor.

CONTRA: Se descompune repede. Inainte de folosire se spala pentru a inlatura  taninul (apa este maro).

Chipsurile de cocos sunt un material ideal pentru a se folosi in mix-uri pentru orhideele cu radacini subtiri, dar si pentru Phalaenopsis, Paphiopedilum. In acest substrat se pot creste si alte plante de apartament care prefera un mediu acid in jurul radacinilor si apa care nu balteste. In India se foloseste cocos chips la orhideele Dendrobium deoarece pentru ei este un material accesibil.

In magazinul OrhiLove.ro puteti gasi cocos chips pentru orhidee.

Imi place foarte mult acest material. Il folosesc in amestec cu scoarta la toate orhideele Cambria. La Phalaenopsis si Paphipedilum adaug pe langa cele doua si material inorganic. Phalaenospsis Liodoro creste bine in acest amestec. Cocosul se uda din nou cand isi schimba culoarea.

         

            Fibre cocos

orhidee-substrat-fibre-cocos

PRO: Aereaza mediul. Nu retine apa.

CONTRA: Se descompune repede.

         

           Cocos maruntit (coir-coco peat)

cocos substrat pentru orhidee

Pro: Retine multa apa, asemenea unui burete. Este usor (pufos), dar devine greu cand este ud. Nu se descompune repede.

CONTRA: Retine saruri iar inlaturarea lor poate fi dificila deoarce au aceesi dimensiune.

Se gaseste sub forma de caramida, iar inainte de folosire trebuie hidratat. Se poate folosi intr-o mica cantitate in mix pentru orhideele terestre.

         

           Fibrele copacului feriga/feriga Osmunda

copacul feriga radacini substart orhidee

Pro: Sunt asemanatoare unui burete, inmagazineaza apa si aer. Se degradeaza la fel de repede ca scoarta de pin.

Contra: Costa mult. Retine mai putina apa ca scoarta. Se gaseste greu.

In Hawaii se gasesc copacul feriga. Pana sa devina pe cale de disparitie in tara natala, fibrele erau considerate un mediu bun pentru radacinile orhideelor. Inlocuirea substratului era un proces dificil fara a rupe o mare parte din radacini. Acum Noua Zeilanda ofera un substrat asemantor dint-o alta specie de copac feriga, insa se adreseaza mai mult pietii din America.

         

           Stejar de pluta (cork oak)

pluta pentru montarea orhideelor

Din scoarta acestui stejar se obtine pluta.

Se foloseste la montarea orhideelor, in tarile in care umiditatea este mare in aer. Radacinile sunt expuse aerului si de aceea nu putrezesc usor.

Se gaseste in Pet Sop.

 

Substrat inorganic – este fabricat sau este o roca naturala, are un pH neutru, poate fi reutilizat la infinit dupa sterilizare, nu elibereaza in mod natural nutrienti. Inainte de folosire se spala bine.

         

          Perlit

perlit horticol-substrat pentru orhidee

Este fabricat din roca vulcanica. Se foloseste in mixuri pentru a tine umezeala.

Pro: Tine putina apa. Aereaza mixul din substrat. Este ieftin.

Contra: Este usor si pluteste in apa daca nu este stabilizat cu un amestec mai greu. Se gaseste sub diferite dimensiuni.

In magazinele de bricolaj puteti gasi perlit horticol de dimensiuni foarte mici, idel pentru a se amesteca cu pamant pentru flori.

Puteti gasi in magazinul OrhiLove.ro perlit pentru orhidee, de dimensiune mare, care aereaza mediul si nu sufoca radacinile.

Se poate folosi impreuna cu Sphagnum, scoarta, cocos.

         

     Carbune horticol  

carbune pentru orhidee in ghiveci magazin online orhilove.ro

Se obtine printr-un proces special de ardere. De aceea este diferit fata de carbunele folosit la gratare.

PRO: Nu se descomune repede. Retine apa putina si o elibereaza treptat. Ofera un mediu aerat. Filtreaza apa.

CONTRA: Carbunele horticol biochar se gaseste greu.

Se foloseste in mixuri pentru toate speciile de orhidee. Este folosit de multi ani cu rezultate bune. Se poate amesteca impreuna cu Sphagnum muschi sau cu scoarta. In substrat acid se foloseste pentru a il echilibra.

In magazinul OrhiLove.ro puteti gasi carbune horticol pentru orhidee.

                 

      Piatra ponce

substrat pentru orhidee -piatra ponce

Pro: Aereaza substratul. Radacinile cauta golurile de aer formate de piatra ponce. Retine putina apa.

Contra: Se pot acumula saruri.

In magazinul OrhiLove.ro puteti gasi piatra ponce pentru orhidee

Piatra ponce are o dimensiune putin mai mare fata de perlit, asfel va crea spatii mai mari de aer. Poate fi folosit la Cattleya, Phalaenopsis, Paphipedilum, Cambria, Dendrobium, Cymbidium, orhidee terestre.

         

          Bile de argila/LECA/Keramzit/granule de argila

bile de argila substrat pentru orhidee

Au fost create pentru a se folosi in constructii.

Pro: Nu se descomun. Ofera un mediu aerat. Tin apa. Orhideele se adapteaza bine in sistem hidroponic folosind aceste bile. Se pot refolosi dupa sterilizare.

CONTRA: Se fac acumulari de saruri pe suprafata lor.

Cand am descoperit acest material din argila am zis ca este cel mai bun. Phalaenopsis cresc bine in argila. Pot fi udate prin scufundare (ca un ghiveci cu scoarta) sau se poate pune apa in rezervor la baza (sistem hidroponic). Dupa un an de folosire au inceput sa apara depozitele de sare de la suprafata ghiveciului si radacinile arse a caror varfuri explodau. Asa am ajuns la concluzia ca se pot folosi mai bine daca se pune Sphagnum la suprafata ghiveciului, acoperind radacinile tinere. Dar cel mai bun mod de folosire pentru mine este in mix, udand normal prin scufundarea ghiveciului. Retin putina apa, dar aereaza substratul. In locul in care radacinile se ataseaza de bile, radacinile nu se innegreu ca in scoarta.

Puteti observa ca au diferite nume in functie de producator. Bilele/LECA sunt rotunde si poroase (tin sare), Keramzit nu au o forma regulata si sunt usor netede (mai putina sare). Keramzit in punga mica au doar dimensiuni mici. Eu folosesec Keramzit la sac de 60 de litri – este un avantaj faptul ca granule sunt de dimensiuni diferite si predomina granulele mari. Pe cele foarte mari le asez la baza ghivecelor pentru drenaj (nu ies prin gaurile de scurgere) si cele de dimensiuni normale le folosesc pentru mixuri. Granulele de argila sunt foarte poroase si au o culoare atragatoare. Au un minus dat de faptul ca se gasesc intr-o singura dimensiune si este cam mica.

          Vermiculit

vermiculit substrat orhidee

Mineral natural.

Pro: Aereaza substratul. Tine mai multa apa ca perlitul.

Se foloseste la cresterea puilor de orhidee terestre (Phapiopedilum) care vor sa aiba substratul mereu umed intre udari.

        Piatra vulcanica

roca vulcanica substrat pentru orhidee

Mineral natural.

Pro: Nu se descomune. Este un mediu aerat. Tine apa putina.

CONTRA: Se pot forma acumulari de saruri.

Se gaseste in magazinle de bricolaj, la raionul de gratare. Piatra are dimensiuni mari.

          Pietris

pietris substrat pentru orhidee

Pro: Nu retine apa. Se foloseste pentru a adauga greutate subtratului usor si pentru a stabiliza planta in ghiveci.

Contra: Se foloseste ca substrat fara alte adaosuri in tari in care orhideele cresc afara, in care ploua des si umiditatea este crescuta aer.

Se poate amesteca cu Sphagnum, scoarta, cocos. Se poate pune pe straturi impreuna cu scorta de la mijlocul ghiveciului in jos. Rolul pietrisului este sa creeze spatii de aer cand scoarta este uda si cand incepe sa se descompuna.

          Fulgi polistiren

fulgi polistiren substrat pentru orhidee

Se foloseste la baza ghivecelor pentru a asigura drenaj si pentru a umple spatiul in cazul in care orhideea nu are radacini multe in ghiveci.

         Pon

lechuza pon substrat pentru orhidee

Acest substrat este alcatuit din piatra ponce, piatra vulcanica si zeolit de dimeniuni foarte mici. Poate fi folosita la orhideele care prefera o umezeala ridicat in jurul radacinilor, sau pentru a mentine umiditatea in jurul ghivecelor daca mixul este asezat intr-un recipient in preajma ghiveciului. Nu il folositi la orhideele cu radacini groase deoarece in lipsa aerului se vor sufoca.

          Caramida sparta/ ghiveci din lut sfaramat

ghivece din lut sparte substrat pentru orhidee

Daca ati spart din greseala un ghiveci din ceramica-lut ars nu il aruncati, va poate ajuta la cresterea orhideelor. Acesta metoda este folosita de multi de gradinari. Ajuta radacinile sa fie aerate si elibereaza apa treptat. Orhideele se planteaza cu substrat in functie de volumul radacinilor. Daca este plantata intr-un ghiveci mare fata de volumul radacinilor, se poate pune la baza ghiveciului aceste bucati de caramida. Astfel, ghiveciul nu va fi umplut cu substrat in exces.

          Lana minerala

lana minerala substrat pentru orhidee

Se obtine din roca vulcanica.

Pro: Retine multa apa, asemantor cu volumul tinut de sphagnum. Nu se degradeaza.

Contra: Elibereaza un praf cand sunt proaspat achizionate, care nu este santos pentru a fi respirat.

Se poate amesteca intr-o cantitate mica cu substrat care tine putina apa.

De retinut! De-a lungul anilor materialele folosite ca substrat pentru cresterea orhideelor au variat, in functie de accesibilitate, clima tarii si inventivitate. Recomandat sa nu schimbati multe orhidee deodata intr-un material nou pe care nu il cunoasteti. Dupa ce ati schimbat prima orhidee puteti observa cat de des are nevoie de apa pentru radacini. Dupa prima saptamana puteti observa daca sunt schimbari in bine. Pe parcurs puteti face modificari pana cand obeservati ca radacinile se acomodeaza si cresc. Dupa 1 luna se poate observa daca radacinile cresc sau daca frunzele incep sa se deshidrateze.

Cand orhideele sunt puse in substraturi diferite se poate crea haos la udare. Fiecare material reactioneaza diferit, iar in combinatie cu cantitatea gresita de apa poate fi un dezastru.

Alte materiale folosite la substratul orhideelor: fibra creata din PET, fibre de palmier, moss negru (alga care se consuma in China)

Incercati-le si vedeti care vi se potriveste!

V-ar putea interesa si:

 

 

 

 

 

 

10