Substrat pentru orhidee

3.008 vizualizari

Substrat pentru orhidee

Scoarta de copac, bile de argila, muschi sphagnum, pamant pentru flori…care este substratul pentru orhidee potrivit pentru a creste plante sanatoase care pot inflori?

 

Nu putem sa vorbim despre substrat pentru orhidee daca nu luam in considerare doua evenimente din istoria cresterii acestor flori. In anii `80 in America a pornit Media Mania (mania substratului) cand pasionatii au inceput sa incerce si sa testeze materiale noi pentru a avea cresteri bune. Poate nu are logica, dar cauciucul folosit la roti a fost utilizat cu rezultate bune. In Anglia in secolul 19, a inceput mania orhideelor, intitulata Orchidelirium, cand multe orhidee au fost pierdute datorita modului preconceput gresit in care se credea ca aceste plante se dezvolta in natura; serele erau asemanatoare saunelor.

Cu trecerea anilor crescatorii au incercat sa imite conditiile din mediul lor natural si sa le adapteze la conditiile din spatiile de locuit.

Lumina, temperatura si umiditatea sunt factori esentiali in cresterea cu succes a orhideelor, alaturi de substratul in care cresc radacinile.

In natura orhideele epifite (de ex. Phalaenopsis) nu cresc in ghivece si nu au substrat. Radacinile se ataseaza de scoarta copacilor pentru a se ancora si a se sustine asa cum se intampla si in ghivece. Poate ati observat ca radacinile se lipesc de bucatile de scoarta si pot fi detasate fara a le rupe doar cand sunt umezite.

Toate radacinile orhideelor sunt aeriene in natura, cu unele se ataseaza de scoarta si se hranesc cu apa in urma ploilor, iar alte radacini cresc, in mod ciudat fata de plantele cu care suntem obisnuiti, in aer, de unde absorb apa din umiditatea din aer. Oricat de unice si ciudate arata aceste radacini care cresc in aer, sunt perfect functionale si hranesc planta atunci cand nu ploua.

Care sunt caracteristicile ideale pe care trebuie sa le asigure substratul pentru a creste cu succes orhidee?

  1. Asigura suport pentru radacini = stabilitate.
  2. Permite aerului sa circule la radacini ⇒ ventilatie.
  3. Mentine umezeala in jurul radacinilor (cantitatea de apa pe care o poate stoca) ⇒ umiditate in jurul plantei prin evaporare.

 

Initial, in Anglia victoriana, orhideele erau crescute in muschi sphagnum, un material costisitor si nu foarte accesibil. In America s-a folosit mult timp ca substrat, radacini ale Ferigii copac, insa, materialul era scump si nu se gasea mereu in cantitati mari. In anii `50 scoarta de copac a devenit cel mai folosit material datorita pretului accesibil si al disponibilitatii. Timp de multi ani americanii foloseau scoarta bradului Douglas, pana cand s-a constata este purtatoarea ciupercii Phythoptora ramorum.

De ce nu este recomandat sa se foloseasca pamantul pentru flori in ghivecele orhideelor?

Conform cu criteriile de mai sus, corespunde unui singur punct enumerat si anume ca ofera stabilitate plantei in ghiveci. Dupa udare pamantul se taseaza si nu permite aerului sa circule, retine foarte multa apa si astfel radacinile sunt sufocate in timp (trecerea dintr-un mediu aerisit intr-unul compact). Orhideele fara radacini sau cu cateva functionale vor incerca sa supravietuiasca in pamant. In scurt timp pot aparea radacini noi deoarece planta se simte amenintata, insa pe termen lung nu este cea mai buna solutie.

Cum alegi ce substrat este cel mai bun pentru orhideele tale?

Alegerea substratului tine de obisnuita, de rezultatele pe care le dorim, de indemanare si de conditiile in care sunt crescute plantele (temperatura, umiditate). Nu exista un substrat perfect, fiecare material are plusuri si minusuri.

La magazinele cu raion pentru gradini se gasesc diferite marci de substrat pentru orhidee; unele sunt bune, iar altele sunt de evitat. Acestea au de obicei un agent care mentine amestecul umed pana la cumparare si din cauza lui e posibil sa gasiti mucegai in punga, depuneri pe scoarta si vietati mici (insectele mici si albe care sar). Anumite marci de produse sunt putin mai scumpe, dar speciale pentru cerintele orhideelor. Cresterea orhideelor a fost de la inceput un hobby scump. O alta abordare care a dat rezultate bune, este sa se foloseasca un mix de substrat. Imbinand mai multe tipuri de materiale se poate obtine un mediu calitativ pentru dezvoltarea radacinilor.

De-a lungul anilor s-au cautat noi metode pentru a creste radacini perfecte. Cand radacinile sunt functionale, planta se hraneste si poate inflori fara probleme. Anumite materiale folosite azi in mix-urile din substrat sunt folosite in constructii: pluta, perlit, piatra ponce, caramida, bile de argila, vermiculit etc. Inainte de a avea cineva curiozitatea sa vada daca radacinile vor fi incantate de un noul tip de mediu, se stia ca doar imitand natura in ghiveci se pot creste orhidee.

Unele persoane pot creste foarte bine orhidee in scoarta de copac, altele nu se pot descurca cu muschiul sphagnum pentru ca nu stiu cand pot uda. Alte persoane carora le place sa ude bine plantele, vor considera bilele de argila mai potrivite. Alegerea substratului perfect tine de capacitatea lui de a retine apa si de cat de des va place sa udati. Fiecare material folosit ca substrat are o durata de utilizare si astfel, schimbarea substratulului vechi cu unul proaspat poate implica costuri in ingrijire.

Orhideele mici (puii- seedling) si orhideele cu radacini subtiri vor creste bine in substrat fin (dimensiuni mici). Orhideele mari si mature (Vanda, Phalaenopsis) cu radacini groase au nevoie de un substrat grosier (dimensiuni medii-mari).

De retinut!

Orhideele abia cumparate nu li se schimba substratul in care au venit cu unul total diferit deoarece isi vor pierde radacinile. Ele au crescut in anumite conditii, in functie de proprietatile substratului, iar la schimbarea cu unul total diferit planta va fi supusa stresului. Este valabil, de exemplu, pentru trecerea brusca de la muschi sphagnum la scoarta. De aceea se recomanda mereu ca inlocuirea substratului sa se faca cand orhideele cresc noi radacini, deoarece se vor adapta usor la noul mediu din substrat. Daca este necesara schimbarea brusca atunci se poate folosi o parte din substratul cu care a venit si  se adauga o alta parte din substratul cu care se doreste sa se inlocuiasca. ( ex: jumatate-jumatate sphagnum + scoarta). Trecerea de la scoarta la muschi nu streseaza planta.

Udarea orhideelor se face tinand cont de materialul folosit pentru substrat. Nu exista o regula sau un interval de zile pana la urmatoarea udare, insa se poate tine cont de perioada anului si de tipul de orhidee la care ne raportam. Unele orhidee au nevoie ca substratul sa se usuce intre udari, altele prefera sa aiba umezeala constanta, iar altele vor ca substratul sa se usuce usor.

 

Urmatorul articol va fi despre diferitele materiale folosite ca substrat si proprietatile lor.

 

 

39
Adaugat de | 2019-03-15T17:44:14+02:00 martie 19th, 2018|Ingrijire orhidee|0 Comentarii

Articol adaugat de:

Adauga un comentariu

14 + 2 =