471 vizualizari

Iata cum sunt create orhideele Phalaenopsis
pe care le gasim in magazine

O scurta istorie a evolutiei orhideelor ca floare de apartament

Flori mari, rotunde, albe, galbene, portocolii, cu puncte…tot ce vedem azi in magazine sunt rezultatul unei lungi cautari pentru a obtine cea mai uimitoare floare. Orhideele Phalaenopsis avand numeroase specii cu forme, modele, culori disponibile, nu este intamplator ca prin hibridizare oamenii au reusit ce natura singura nu a putut sa creeze.

Soiuri orhideea Phalaenopsis.

Imagine: Phals.net

Speciile care iubesc caldura se pot acomoda usor la condiitile noastre din spatiul de locuit. Au florile in culori vii, miros placut si petalele lucioase. Chiar daca iti capteaza atentia, conform standardelor dezamagesc prin dimensiuni mica a florilor, numarul redus de flori si prin lungimea redusa a tijele florale. Asfel, dupa descoperirea tainelor hibridizarii (cum se imbina plantele pentru a nu se obtine seminte sterile, la anumite plante cromozomii permit cresterea dimensiunii florilor si capata o forma mai buna) s-au creat orhidee cu flori pe care natura nu le-a gandit (rosu, albastru, cu dungi, cu pete maro), plante a caror frunze sunt la fel de atragatoare precum florile (forma vargata). Chiar si anomaliile au fost acceptate ca orhidee unice, frumoase (forma pelorica, P. Big Lip). Orhideele Phalaenopsis pe care le gasim usor in market au aparut din dorinta de a uimi, dupa ani lungi de incercari. Fiecare noua aparitie a impus un trend care o data satisfacut, i-a facut locul unui nou curent. Acum orhideea Phalaenopsis la ghiveci costa cat un buchet de trandafiri.

Primul hibrid al orhideei Phalaenopsis a fost creat in 1875 la sera Veitch and Son’s Nursery din Chelsea, prin incrucisarea speciilor equestris cu amabilis. Este adevarat ca in natura acest hibrid a aparut in mod spontan (P. x intermedia), dar pentru prima incercare de a inmulti artificial Phalaenopsis a fost un succes maret. Dupa prima reusita au fost creati mai multi hibrizi, din dorinta de a avea orhidee spectaculoase pentru parlor. In 1887 a inflorit P. Harrietae, hibrid obtinut din amabilis si violacea. Semintele erau puse langa planta-mama pe substrat (nisip+peat). O singura plantuta a reusit sa se dezvolte pana la infloririe, insa crestea greu si era anemica.

Flori mari albe-standard

In 1896 in Franta la faimoasa sera Vacherot-Lecoufle, a fost creat un hibrid cu flori albe Phal. Perle blanche (P. Ariadne x P. rothschildiana).

Din anii 1920 pana in anii 1940 mai multi hibrizi Phalaenopsis au fost creati folosind speciile amabilis si aphrodite. Multe incercari s-au facut pana cand s-a obtinut ce astazi gasim usor: Phalaenopsis cu florile albe mari, numeroase, viguroase, cu tijele lungi care se arcuiesc, potrivite pentru a se folosi ca floare taiata in aranjamente. In aceasta perioada nu erau cautate orhideele la ghiveci.

phalaenopsis cu flori albe mari.
Phalaenopsis cu flori albe si limba roz rosie.

Phalaenopsis semi-alba

O alta reusita s-a obtinut folosind specia equestris – Phal. semi-alba. Florile erau albe, mici, cu limba roz. Cel mai spectaculos specimen l-a obtinut Oscar Kirsch in 1954: Phal. Sally Lowrey (P. equestris × P. Pua Kea). Acest hibrid a ajutata la stabilizarea culorilor. Prin hibridizare intensa s-au obtinut flori mari cu limba rosu intens.

Flori roz

In anii `50 s-au creat primii hibrizi de Phalaenopsis cu flori roz. Pentru a aduce aceasta culoare in florile orhideelor s-a folosit Phal. amabilis. Are florile albe, insa pe spatele florilor se gasesc pigmenti rozi. Prin hibridizare intensa s-au obtinut specimenele care aveau culoarea florilor predominanta roz. Acesti hibrizi au fost incrucisati cu speciile Phalaenopsis care au in mod natural florile roz: sanderiana, schilleriana pentru a intensifica culoarea si pentru a obtine mai multe flori pe tije. Cele mai notabile reusite au fost: P. Doris, P. Reve Rose (P. Algers x schilleriana), P. Algers ( aphrodite x sanderiana).

orhidee flori roz

Acesta este un exemplu de floare alba care prin hibridizare devine roz.

orhideea dendrobium
orhideea dendrobium phalaenopsis

Imagine: tohgarden.com

Initial orhideele erau crescute in muschi viu. Fiind un material dificil s-au cautat noi materiale de crestere. In anii `50 O. Wesley Davidson, George Off, Rod McLellan au facut experimente in urma carora au ajuns la concluzia ca substratul format din scoarta de pin este potrivit si mai putin costisitor.

Hibrizi novelity

Din 1960 orhideele devin din nou cautate pentru a se cultiva la ghiveci.

Pana acum orhideele erau apreciate de hobbisti si de cercetatori. Un nou trend este creat de Oscar Kirsch in Hawaii. Hibrizii Phalaenopsis novelity (= noutate) devin un “must have”. Daca pana acum florile mari erau apreciate si de dorit, acum interesul este orientat catre flori cu miros placut, in culori vii, cu forme atragatoare. Pentru a se obtine aceste flori se incrucizeaza speciile care de cele mai multe ori nu au petalele intr-o singura culoare. Mult timp nu au fost valorificare deoarece speciile fac tija florala scurta si putine flori, de dimensiuni mici, au tipare pe petalele florilor. Cand erau incrucisate aceste specii, nu se stia ce culoare va devine predominanta, ce forma va avea floarea. Cativa urmasi vor fi identici cu parintii, iar altii vor arata diferit. Hibrizii rezultati puteu iesi sterili si astfel, multiplicarea era problematica.

orhidee flori rosii

Phalaenopsis cu flori parfumate atrag prin parfum polinatori. Unii hibrizi miros dupa-masa in zilele insorite, iar altii nu emit un miros care poate fi detectat cu simtul nostru olfactiv. Phal. violacea si bellina aduc un adaos de parfum pe care Phal. cu flori albe l-au pierdut in urma numeroaselor incrucisari. Mirosul lor poate fi decris ca fiind fructat (lamaie)-dulce (trandafiri, zambile)-condimentat (scortisoara). Phal. venosa intra in categoria celor care nu au un miros placut. Ex hibrid novelity: P. Joshua Irwin Ginsberg

Acesta este un exemplu de variatie a culorii si a formei a unei orhidee obtinuta din seminte sau meristem. Toate sunt frumoase, depinde de privitor pe care o doreste mai mult.

P – Phalaenopsis ‘Frigdaas Oxford’

Imagine: researchgate.net

Phenotypes-found-in-159-selfed-progeny-of-Phalaenopsis-Frigdaas-Oxford-Panel-A_fig1

Pentru a satisface cerererea mare de orhidee la ghiveci o noua metoda de inmultire a venit in ajutor. In 1980 in Japonia si Taiwan se folosea metoda inmultirii prin meristem (clonare). Dintr-un exemplar viguros, cu flori de dorit, se puteau produce o multime de noi plantute identice. Datorita acestui fapt acum se poate gasi Liodoro sau alti hibrizi celebri intr-o cantitate industriala. Toata lumea poate avea cate un exemplar la un pret rezonabil. Aceasta metoda functioneaza in prezent la plantele premiate in concursuri. Daca o orhidee obtine premiul mare este vanduta ulterior producatorilor care o multiplica la nesfarsit in laborator. O astfel de planta este Epicattleya “Horne Trower” HCC/AOS.

Surprinzatoarea serie “Arlechin”

Phalaenopsis cu puncte-pete s-au creat folosind P. gigantea. Cel mai faimos hibrid a fost P. Golden Poeker (1983) care a necesitat 9 generatii de multiplicari si genele a 12 specii . Unele clone a acestui hibrid (ES, BL) au capatat o mutatie prin care punctele erau unite in pete aleatorii. Ar fi trebuit sa fie trecuti cu vederea ca pe o anomalie nedorita, insa unicitatea lor a dus la crearea seriei arlechin. Ce este special la acesta serie, este ca tiparul florilor nu va fi identic. Poate inflori pe aceeasi tije cu flori arlechin iar cateva vor fi normale. Temperaturile scazute aduc florilor mai multe culoare, iar temperaturile crescute fac floarea sa para stearsa de culoare. Lumina puternica face ca punctele sa fie mai mici si de culoare inchisa. Ultimele mutatii au creat flori in culori intense care par franjurate si flori a caror margini au un tipar deodebit, asemanator cu cel al garoafelor (picotee).

P. golden peoker "es"
P. golden peoker bl
phaaenopsis flori franjurate

Phalaenopsis cu flori negre

Phalaenopsis cu flori negre in mod natural nu exista in natura, insa prin hibridizare intensa flori de culoarea visniu inchis pot parea ca sunt negre in lumina scazuta. P. Golden Poeker a facut posibila aceasta culoare intensa.

phalaenopsis cu flori negre

Phalaenopsis candy-striped

Phalaenopsis candy-striped (bomboana roz cu alb) este un alt trend interesant. Incrucisand semi-alba cu o Phal. cu pete roz rezulta o floare care arata ca o bomboana. Phal. lindenii este folosita pentru a crea dungi rosii pe flori de dimensiuni mici, avand tiparul asemantor cu venele.

Phal. cu limba mare

Phal. cu limba mare (=big-lip) a fost o noutate in 1990 – Hawaii, Carmela Orchids. Dupa o incrucisare, un singur exemplar a capatat o mutatie a limbii: Phal. World Class “Big Foot”. Ulterior acest exemplar a fost vandut pentru mutiplicare. In 2009 si 2010 doi hibrizi creati cu celebrul exemplar au facut posibile noi generatii de plante din ce in ce mai atragatoare si care, la randul lor au alte variatii ale limbii.

hibrid phalaenopsis

Pentru a se obtine Phalaenopsis cu flori mari (>10 cm) galbene, portocalii, verzi, rosii s-a apelat din nou la speciile pentru a folosi pigmentii pe care ii au in mod natural.

Flori galbene

Orhidee Phalaenopsis cu flori galbene au fost facute dupa multe incercari. S-au folosit speciile leuddemaniiana si amboinensis, insa doar prin incrucisarea cu amabilis cumplet alb s-au obtinut flori galbene. In celelalt caz florile aveau tipare sau pete maronii. Problema florilor galbene era ca dupa inflorire, pigmentul galben scadea in intensitate pana cand floarea devenea alba. Hibridul “Treva” a fost cel mai bun specimen si Phal. Golden Sands “Canary”.

flori rosii phalaenopsis
P. Sarasto

Phalaenopsis cu flori rosii

Phalaenopsis cu flori rosii se pot obtine folosind o planta cu flori galbene si o planta cu flori roz. Speciile pulchra, lueddemanniana si violacea, au fost folosite pentru a obtine hibrizi cu scopul de a intensifica nuantele de roz pana se ajunge la rosu intens. In prezent nu sunt disponibile Phal. cu flori de 10 cm de culoare rosu adevarat. Problema este creata de lipsa unui hibrid cu flori galbene care nu isi piarde din intensitatea culorii si care sa aiba flori mari. Dupa peste 10 generatii de multiplicari (30-50 de ani) s-au creat Phal. Spirit House, P. Mahalo. Rezultatele nu au fost satisfactoare deoarece florile isi pierd treptat din culoare pana cand este vizibil pigmentul roz.

Flori portocalii

Phalaenopsis cu flori portocalii sunt create prin incrucisarea plantelor cu flori galbene (venosa, amboinensis) cu plante care contin pigmentul rosu (violacea, lueddemanniana). Cand culorile sunt distribuite uniform se creaza diferite nuante de portocaliu. Un hibrid apreciat cu astfel de flori este P. “Surf Song”.

Phal surf song
phalaenopsis

Flori verzi

Phalaenospsis cu flori verde-lime a fost prezentata in 2013 de George Vazquez (Zuma Canyon Orchids) la un concurs AOS. Florile capata acesta culoare cu ajutorul cloroplastei.

Imagine: P. Emeraude

Phalaenosis cu flori albastre

Phalaenosis cu flori albastre nu exista in mod natural. Pentru a se crea flori standard (dimensiune 10 cm, forma rotunda), orhideele erau colorate artificial. Pentru a induce pigmentul albastru in florile orhideelor pana acum s-a folosit violacea si pulcherrima forma coerulea. Anumite nuante de mov pot trece ca fiind albastru adevarat.

orhidee flori albastre
phalaenopsis mini

Miniaturi cu flori mici –multiflora

Plante de dimensiuni mici, capabile sa faca multe flori si ramificatii pe tijele florale au fost creata de Herb Hager folosind speciile equestris, stuartiana, lindenii, amabilis. Hibrizi faimosi: P. Be Glad, P. Be Tris, P. Cassandra, P. Timothy Christopher.

Un nou trend… orhidee care
lumineaza in intuneric?

Da, oricat de nebunesc suna ca o planta sa lumineze in camera, acest fenomen este posibil. A fost realizat pe plante verzi, trandafiri si orhidee.
Geneticianul Chia Tet Fatt a prezintat prima orhidee care lumineaza in intuneric in 2001. Cu ajutorul unei enzime din licurici, orhideea Dendrobium produce lumina in radacini, frunze si flori. Lumina poate fi detectata cu pana la 5 ore. Insa datorita intensitatii reduse, captarea cu ajutorul aparatului foto este dificil de realizat. In 2016 in Indonezia un test asemanator se face folosind Phal. amabilis. Sigur in cativa ani aceste orhidee se vor gasi de vanzare in fiecare magazin.

orhidee lumineaza in intuneric
orhidee lumineaza intuneric
4