1.225 vizualizari

Orhidee de vanzare, ghivece orhidee, fertilizanti si substrat orhidee, magazin online orhilove.ro

 

De ce moare o orhidee Phalaenopsis abia cumparata?

Phalaenopsis

Cu parere de rau aceasta orhidee Phalaenopsis va merge in albumul RIP Orhi; era speciala pentru mine insa nu a apucat sa supravietuiasca prea mult. Am primit la inceputul lunii noiembrie cadou o Phalaenopsis care arata bine foliar cu cativa boboci lipsa, unul stafidit si unul in perfecta stare. Persoana speciala = orhidee speciala. Mi-a si zis cand mi-a daruit-o ca a verificat-o sa arate bine la radacini.

De obicei verific fiecare planta noua la radacini sa vad cum se prezinta substratul in care a venit sau daca e nevoie sa il schimb, daca in mijlocul radacinilor gasesc bureti, sphagnum sau cocos sau daca radacinile trebuie curatate putin inainte de a se integra langa cele sanatoase.

Nu am gasit dezastru insa a trebuit sa fac ajustari. Scoarta arata bine, cosuletul era la locul lui intre radacini si l-am scos, iar cateva radacini uscate au fost indepartate.

In mare, arata bine, fara niciun semn care ar putea fi ceva in neregula.

Asa ca planta a ramas izolata timp de doua saptamani pentru observatii.

radacini_orhidee_phalaenopsis
de_ce_se_ingalbesc_frunzele_la_orhideea_phalaenopsis

In acest timp am observat ca radacinile continuau sa se degradeze chiar daca substratul format din scoarta era aerat iar udarea a fost facuta doar la nevoie, cand baza ghiveciului era complet uscata iar radacinile erau sidefii. Cand doua frunze de la baza au inceput sa se ingalbeneasca am scos-o din substrat sa vad ce problema are.

Info imagine: Primul semn care a ridicat intrebari este urma movulie din jurul noii cresteri. Al doilea semn care nu se vede foarte clar, culoarea este putin estompata, se poate vedea in interiorul cercului rosu.

De obicei cand apar semnele movulii langa tije sau la baza tulpinii sunt semnele ciupercii Fusarium. Pentru a ma asigura ca este vorba de aceasta ciuperca am facut o mica incizie tulpinii pentru a cauta cercul mov pe care il face ciuperca Fusarium cand infecteaza planta. In imagine se vede ceva insa culoarea nu este suficient de intensa (in zona incercuita cu rosu). Am ignorat toate semnele crezand ca poate exagerez, fiindca am gasit prezenta ciuperca la mai multe orhidee mai vechi si pe care a trebuit sa le arunc in final. Inainte sa replantez orhideea i-am aplicat un fungicid sistemic si unul local cu spectru larg contra bolilor plantelor.

Starea orhideei a continuat sa se inrautateasca, pe langa radacinile care se degradau si frunze ingalbenite (cloroza), toata frunzele au inceput sa se vestejeasca.

Intr-un final au mai cazut doua frunze si toata planta s-a ingalbenit. Vazand tulpina in ultimul stadiu nu exista niciun dubiu ca a fost infectata cu Fusarium. Cele doua fungicide pe care le-am aplicat nu au avut efect asupra acestei ciuperci. De obicei cand planta este afectata, fungicidele cu scop preventiv nu au efect. Toata aventura a durat 4 luni, din noiembrie pana in februarie cand nu a mai ramas nimic din ea.

Info imagine: Bobitele rosii-portocalii pe tulpina neagra sunt semnele ciupercii Fusarium solani; sunt denumite peritechia si din ele se elibereaza sporii ciupercii.

Ce este ciuperca Fusarium?

In studiul Sheath and root rot of Phalaenopsis caused by fusarium solani autorii precizeaza ca in anumite sere de orhidee din Taiwan rata de infectare la Phalaenopsis este 30%-60%, insa ciuperca afecteaza si alte specii de orhidee (Cattleya, Dendrobium, Oncidium etc). Intr-un alt studiu s-a constatat ca Fusarium solani infesta doar Phalaenopsis nu si Cymbidium, Cymbiudium avand alt tip de Fusarium care actiona. In sere orhideele se tratau cu tiofanat metil pana cand ciuperca a inceput sa capete rezistenta.

Fusarium cuprinde mai multe specii de ciuperci, unele nu sunt daunatoare (descompun materia, ajuta la germinarea semintelor), iar altele sunt patogenice. Printre cele intalnite adesea la orhidee se pot observa speciile: solani, oxysporum, proliferatum.

Simptome

Se pot observa frunze ingalbenite la baza, vestejirea plantei sau stoparea cresterilor. Infectarea incepe insa de la radacini sau de la tulpina prin rani; deci de jos si pleaca in sus pe tulpina prin tesuturi cand pot fi observate transformarile la nivelul frunzelor. Ciuperca poate fi greu de identificat; un indiciu poate fi innegrirea bazei tulpinii iar cand se face o mica incizie se poate constata colorarea tesutului cu roz-mov. Adesea innegrirea tulpinii a fost confundata cu ciuperca Phytophthora Detalii – boli orhidee si astfel au fost aplicate fungicidele in mod gresit si fara rezultate.

Fusarium oxysporum patrunde prin radacini, ajunge in tesuturile vasculare cand planta incepe sa arate semne de vestejire la nivelul frunzelor, necroze si cloroze. Ciuperca nu-i permite plantei sa acceseze apa si nutrienti.

boli-phalaenopsis-pete-frunze

Fusarium proliferatum lasa urme pe frunze sub forma de pete galbene si negre si produce putrezirea radacinilor.

frunze-patate-phalanopsis-orhidee

Fusarium solani afecteaza mai multe tipuri de orhidee insa la Phalaenopsis are o forma speciala care produce ingalbenirea frunzelor. Cauzeaza putrezirea radacinilor, ingalbenirea si defolierea frunzelor iar in scurt timp planta moare.

bolile-orhideelor-putrezirea-tulpinii-frunze-galbene

Sporii ciupercii pot fi prezenti in mixul din substrat, in aer (purtati de vant), in apa (ex: lac, instalatia de stropire), in ghivece nedezinfectate. Este posibil ca si larvele mici care traiesc in substratul umed si care la maturitate pot fi observate sub forma mustelor mici si negre (tanatarii de fungi – Mycetophilidae) care zboara pe langa ghivecele, sa poata purta sporii ciupecii de la un ghiveci la altul. Sporii ajunsi pe planta gazda germineaza cand gasesc umezeala.

Tratament.

Se pot folosi fungicide cu spectru larg de actiune cum ar fi Topsin 500, Captan, Switch cu scop preventiv.

Fungicidele pe baza de stobilurine, cum ar fi cele care contin azoxistrobin (Ortiva Top) au rol preventiv, curativ si eradicativ si sunt sistemice. Se aplica la radacini si se distribuie in planta pana la frunze.

Fungicidele pe baza de triazol (sunt o grupa mare) se aplica foliar si au rol preventiv si curativ. Pretul lor ridicat ar putea fi un inconvenient.

 

Linkuri utile:

Studiu Sheath and root rot of phalaenopsis caused by fusarium solani by J.F. Su, C.W. Chen, C.W. Chen, J.H. Huang

Frunze galbene Phalaenopsis ciuperca_Fusarium_boli_orhidee

Imagini Characterization and management of different fusarium species associated with orchids cultivated in Hawaii by Shikha Srivastava

Investigation on the disease of Fusarium by 蘇俊峯, 李怡靜, 陳純葳 , 黃晉興 , 謝廷芳

14