155 vizualizari

Mania orhideelor a inceput cu o orhidee considerata a fi buruiana

Cum au devenit orhideele cele mai indragite plante de interior?

Din secolul 18 in Anglia erau aduse din Africa, America de sud plante exotice precum: gardenia, azalee, orhidee, ferigi etc. Inainte ca orhideele sa devina cele mai dorite plante, Anglia a trecut prin “mania ferigilor”. Toata lumea isi dorea ferigi exotice aduse din tari colonizate de marele imperiu, pentru care plateau sume imense. Pentru amuzament nobilii participau la picnicuri in care se organizau cautari de ferigi autohtone.

Conform lui Lewis Castle primele orhidee au fost aduse in anul 1731 din Bahamas: Bletia purpurea si Cypripedium spectabile – orhidee terestre cu bulbi. Aceeasi persoana a mai adus Vanilla aromatica – 1739 si Cypripedium  parviflorum – 1758.  In 1782 inflorea la gradina botanica regala Kew, Anacheilium fragrans si 5 ani mai tarziu Prosthechea cochleata. In aceasta perioada interesul era scazut deoarece plantele erau aduse de pasionati si nu existau cunostinte despre ele. Dar totul se va schimba o data cu implicarea marilor sere care au facut disponibile plante rare.

In secolul 19 interesul pentru orhidee a crescut o data cu inflorirea unei plante neobisnuit de frumoasa. Din aceasta poveste este cunoscut faptul ca William Cattley (negustor si horticultor) a primit un pachet cu plante exotice din Brazilia. Plantele dorite (ferigi, muschi, licheni) erau infasurate intr-o buruiana. Pentru ca W. Cattley colectiona si orhidee nu se stie sigur daca a banuit ca buruiana este o orhidee; oricum el a restabilizat-o si a crescuta-o intr-un ghiveci. Cand a inflorit i-a cerut botanistului John Lindley in 1824 sa o catalogheze impreuna cu restul colectiei sale de orhidee. Astfel, s-a creat un nou gen Cattleya, in onoarea celui care detinea un exemplar spectaculos. Cattleya labiata a uimit la acea vreme lumea prin frumusetea florilor sale mari si mov. Labiata face referire la structura petalelor (limba). In prezent este considerata floarea nationala a Braziliei.

Inceputurile cultivarii orhideelor.

Nobilii din epoca victoriana isi permiteau sa cumpere sau sa plateasca exploratori care aduceau din mediul natural orhideea in Anglia. Chiar si regina Angliei era pasionata. In onorea sa in 1896 un Dendrobium a fost numit victoria-reginea. La nunti doar persoanele foarte bogate isi permiteau sa aiba orhidee in aranjamentele florale. Orhideele erau cu siguranta un simbol al avutiei, o raritate, un mister.

Ducele de Devonshire este unul din nobilii care au creat un trend la acea vreme, datorita statutului sau. S-a indragostit la o licitatie de orhideea Psychopsis papilio in 1833. Asa a inceput impreuna cu gradinarul Joseph Paxton sa construiasca cea mai mare colectie privata de orhidee. Este stiut faptul ca a achizionat Phalaenopsis philippinesis pentru o suma care acum este echivalenta cu 1000 de dolari. Paxton impreuna cu Linley au studiat cum se pot creste cel mai bine orhideele in sere. Ducele a construit 3 sere doar pentru acestea si a revolutionat forma si modul lor de incalzire. Au inteles rolul luminii, umiditatii, ventilatiei si a temperaturii in dezvolatrea acestor plante. Pe langa plantele achizitionate la licitatii, in urma unei expeditii si-a innobilat serele cu multe specii noi si hibrizi naturali. Cymbidium devonianum ii poarta numele.

Foto: Psychopsis papilio. Victoria and Paradise Nurseries, Upper Holloway, N,. Swiss Orchid Fundation at the Herbarium Jany Renz. Botanical Institute, University of Basel, Switzerland.

Colectia de orhidee a ducelui Devonshire exista si astazi si poate fi vizitata la Chatsworth House. Este locatia in care s-a filmat Mandrie si prejudecata (2005) – proprietatea lui Mr. Darcy.

In casele nobililor erau amenajate camere (parlor) in care vizitatorii isi puteau intalni gazdele. Aici erau expuse ghivece cu orhidee Cattleya, Dendrobium, Cymbidium, Oncidium. Camera din fata nu era incalzita, iar cea destinata familiei era incalzita doar pe timpul zilei. Putine specii rezistau in aceste conditii. Phalaenopsis erau greu de crescut in aceste camere din cauza conditiilor neprielnice.

Imagine: Film Mandrie si prejudecata 2005 – pe birou este un ghiveci cu orhideea Paphiopedilum.

Am mentionat putin mai sus despre serele care aduceau specimene in Anglia: Conrad Loddiges & Sons, James Veich & Sons, Victoria and Paradise Nursery. Sunt importante pentru ca au contribuit la raspandirea delirului prin aducerea de noi specii in Europa pe care le vindeau la preturi exorbitante, la licitatii private sau publice. Plateau oameni dispusi sa-si riste viata in jungle pentru a duce plante noi. I-am numit initial exploratori, insa este un termen cuminte pentru ceea ce reprezentau. Vanatorii de orhidee (orchid hunters) au distrus populatii de specii pana la extinctie pentru ca sa nu ajunga la ele concurentii lor. Acopereau indiciile locatiilor dand foc copacilor din imprejurimi sau urinand pe plante in speranta ca se vor usca. Un explorator a adunat pentru sera lui Sander 21 000 de exemplare de Phalaenopsis schilleriana. Toate au fost pierdute cand vaporul a fost scufundat in urma unei furtuni. Drept urmare s-a intors si a strans altele. In alt caz, pentru a aduna 10 000 de plante de Odontoglossum, timp de doua luni au fost doborati 400 de copaci. Ceea ce inseamna ca un intreg habitat a fost distrus. Dintre toti acesti vantori, unul singur a ajuns sa isi gaseasca sfarsitul in mod firesc acasa si niciunul nu s-a imbogatit de pe urma muncii depuse. Daca nu erau rapusi de boli, erau atacati de animale salbatice, altii erau omorati de catre competitori, triburi sau se pierdeau in jungle. Le veti recunoaste numele in denumirile unor orhidee: Roezl (Dracula roezlii), Micholitz (Phalaenopsis micholitzii). Unii si-au publicat memoriile, asfel, cunostintele lor au fost folosite pentru a aprofunda modul in care cresc in zona geografica specifica fiecarei speciii.

cutie ward

Foto: Cutie Ward.  In tipul acesta de cutii din lem si sticla era transportante orhideele pe vapor. Phalaenopsis erau montate pe lemn pentru a nu li se rupe frunzele si radacinile. Multe orhidee erau pierdute in urma transportului din cauza ca nu erau impachetate bine sau pentru ca erau vandute iarna.

Nu doar Anglia s-a bucurat de aceste flori unice. In Franta, Pescatore St. Cloud a importat 640 de orhidee din tarile exotice, iar in secolul 20 mania a ajuns in America.

In continuare veti afla cum s-au creat cele mai atragatoare orhidee.

Cum sa ii rezisti unei Phalaenopsis cu flori negre sau uneia care lumineaza in intuneric?

4