473 vizualizari

Ludisia discolor

- orhideea bijuterie -

Cum se ingrijeste orhideea Ludisia discolor?

Orhideea Ludisia este cunoscuta sub numele de orhideea bijuterie (Jewel orchid) sau bijuteria neagra (Black jewel orchid). Ambele nume sunt o apreciere pentru frumuseatea frunzelor caracteristica acestei plante. Ludisia nu este singura orhidee care este denumita comun cu numele orhidee bijuterie, din acest grup fac parte 480 de specii. Cele mai des intalnite in colectii sunt speciile: Anoectochilus, Dossinia, Macodes si Goodyeara.

Orhideea Ludisia discolor este dorita mai mult pentru spectacolul vizual oferit de frunzele care par de catifea, decat pentru inflorire. Frunzele pot fi verzi (var. alba) sau mov (Ruby), cu un tipar de linii albe, argintii, galbene sau mov.

Ludisia discolor este orginara din tarile asiatice (India, China, Indonezia etc), creste terestru pe solul padurilor acoperite de materie organica sau pe rocile acoperite de muschi. Este o specie de talie mica care are tendinta de a creste in latime, se intinde, iar radacinile nu cresc in adancime, spre deosebire de orhideea Phalaenopsis.

Florile orhideei bijuterie au dimensiuni mici si o forma neobisnuita. Rezista cateva saptamani pana la o luna daca planta nu este expusa unor temperaturi ridicate.

In genul Ludisia a fost incadrata o singura specie, discolor.

ingrijirea orhideei Ludisia discolor

Cresterea si inflorirea orhideei Ludisia

Perioada de crestere incepe in primavara si se sfarseste la sfarsitul verii. In aceasta perioada va necesita apa si fertilizant diluat la jumatate fata de doza recomandata de producator. Fertilizantul aplicat foliar este si el eficient, frunzele devin viguraoase. Toamna cresterea este redusa, scaderea temperaturilor va incuraja inflorirea tulpinilor ajunse la maturitate. In aceasta perioada si iarna cantitatea de apa folosita la udare se va reduce. => Cum se fertilizeaza orhideele

Inflorirea orhideei Ludisia se poate petrece toamna-iarna-primavara. Depinde de temperatura din mediul de crestere si daca tulpinile au ajuns la maturitate. Detin un exemplar din 2012 care a inflorit in ani diferiti in toate aceste anotimpuri asfel:

-> Inflorirea se petrecea primavara cand temperaturile din casa in timpul iernii erau de 25-26 C in timpul zilei. Negresit, in aprilie Ludisia era inflorita.

-> A inflorit toamna in noiembrie, cand a fost crescuta in baie, la un geam cu lumina redusa si in permanenta deschis. Am fost placut surprinsa sa am Ludisia discolor si Dendrobium „Berry Oda” cu flori atat de repede fata de anii precedenti.

-> Iarna a inflorit cand in casa aveam temperaturi intre 22 si 23 grade C ziua. In decembrie Mos Craciun a fost intampinat de orhideea bijuterie Ludisia.

Temperaturile de crestere recomandate pentru Ludisia sunt intermediare – calde. Asfel, Ludisia este o orhidee usor de crescut in mediul oferit de spatiile noastre de locuit. Are nevoie de aceleasi conditii pe care le prefera orhideea Phalaenopsis.

Ludisia prefera lumina redusa, ceea ce inseamna ca nu trebuie expusa in soare direct. Poate creste la ferestrele cu expozitie nordica sau poate creste la o expozitie vestica. Cresterea intensitatii luminii este recomnadat, la orice floare, sa se faca treptat.

Deoarece in mediul natural cresc in umiditate ridicata, este adesea recomndat ca umiditatea in aer sa fie intre 80 – 100%. Insa in mediul din spatiile de locuit umiditatea nu a reprezentat un dezavantaj in cresterea si inflorirea orhideei Ludisia.

Substratul folosit pentru crestrea orhideei Ludisia este secretul pentru a avea o planta sanatoasa cat mai multi ani. Am cumparat Ludisia discolor in substrat format din cocos maruntit. Pentru mine a fost dificil sa o cresc astfel pentru ca nu reuseam sa reglez cantitatea de apa folosita la udat. Radacinile erau moi si anemice. Substratul ideal trebuie sa tina umezeala, sa fie aerat si drenat. Dupa ce am schimbat-o in scoarta de pin a inceput sa se dezvolte frumos. In toti acesti ani nu a necesitat atentie speciala, a crescut si a inflorit constant, dupa ce am mutat-o in scoarta pe care o foloseam la Phalaenopsis.

Alte retete de substrat pentru a creste Ludisia discolor sunt:

>Turba acida in combinatie cu perlit si scoarta de pin;

>Cocos chips si bile de argila;

>Scoarta de pin si fire de muschi Sphagnum.

 

Ghiveciul ideal pentru orhideea Ludisia este un alt aspect important. Pentru ca aceasta orhidee are un rizom scurt pe care cresc mai multe tulpini, cresterile se intind. Daca ghiveciul este mic, tulpinile vor atarna peste marigini. Daca ghiveciul este lat, orhideea il va umple in cel mai scurt timp cu tulpini. Asfel, ghiveciul nu este necesar sa fie adanc, cu cat este mai lat cu atat Ludisia va fi mai bogata in tulpini care vor inflori.

Datorita modului de crestere eu am plantat-o pe un pat format din scoarta de pin intr-o fructiera plata. Baza era usor adancita, asftel foloseam o cantitate mica si precisa de apa pentru udat, iar scoarta se umezea treptat. Singurul minus pe care la-am gasit a fost ca nu puteam spala scoarta, iar in timp s-au facut depuneri de calcar. Acum este intr-un ghiveci spatios care se foloseste la plantele pentru acvarii sau iazuri. Am pus orhideea in mijlocul ghiveciului, iar spatiul gol a fost umplut cu muschi de padure deshidratat, de jur imprejur.

Inmultirea orhideei Ludisia este usor de realizat. Chiar daca in mod accidental prin cadere, tulpinile se rup, nu le arunca. Pot fi puse la loc in substrat sau se pot tine in apa pana cand fac radacini. Inmultirea se face prin taierea tulpinilor si inradacinarea lor.

In toti anii de cand am Ludisia discolor nu a avut daunatori, insa poate fi atacata de paianjenii microscopici, paduchele lanos, etc => Daunatorii orhideelor 

De ce se ofilesc frunzele la orhideea Ludisia?

De obicei frunzele orhideei Ludisia se ofilesc de la baza cand planta nu are apa suficienta.

De asemenea frunzele sufera cand apa ramane intre ele.

6