Masdevallia

488 vizualizari

Orhidee Masdevallia

Masdevallia face parte din grupul Pleurothallidinae. In acest grup se mai gasesc: Dracula, Dracuvallia, Dryadella, Myoxanthus,  Octomeria, Platystele, Pleurothallis, Restrepia, Scaphosepalum, Stelis, Trichosalpinx, Trisetella, Zootrophion.

Familia: Orchidaceae

Subfamilia: Epidendroideae

Trib: Epidendreae

Subtrib: Pleurothallidinae

Gen: Masdevallia

Sunt native in America de sud la inaltimi de 2400-4000 m unde sunt specifice temperaturile scazute, umezeala si ceata. Numele speciei provine de la Jose Masdevall, botanist din Spania. The Plant List recunoaste 586 de specii de masdevallia.

Majoritatea speciilor se dezvolta bine la 20°C in timpul zilei si la 6-8°C noaptea. Cu cat este intensitatea luminii mai puternica cu atat trebuie scazuta temperatura. Pentru a creste Masdevallia trebuie sa se tina cont de inaltimea la care pot fi gasite in natura. Astfel, in functie de specie, pot fi crescute la:

  • Temperaturi calde: ziua 20-26°C – noaptea 16-18°C.
  • Temperaturi intermediare: ziua 13-20°C – noaptea 10-13°C.
  • Temperaturi scazute: ziua 10-17°C – noapte 7-12°C.

Prospera in umiditate crescuta, de la 70-100 %. In mediul natural orhideea masdevallia creste in zona de ceata unde umiditatea este crescuta. O data cu cresterea umiditatii trebuie sa se sporeasca circulatia aerului in jur pentru a preveni aparitia ciupercilor si “patarea” frunzelor.

Udarea se face pe masura ce mixul din substratul orhideei se apropie de uscare. La temperaturi crescute se poate uda mai des daca radacinile sunt aerisite. Orhideea Masdevallia este sensibila la sarurile din apa la radacini. Pentru udare este recomandata folosirea apei de ploaie sau a apei de la robinet fiarta si combinata cu apa distilata. Daca ramane fara apa in substrat cateva zile, frunzele vor incepe sa cada chiar daca sunt verzi si sanatoase.

Fertilizarea se face prin diluarea mult a solutiei. Se recomanda proportia de 1/8 sau ¼.

Prefera o intensitate scazuta a luminii. La lumina excesiva frunzele se ingalbeneasc iar la prea putina lumina frunzele sunt de un verde intens. Este buna intensitatea luminii pentru Phalaenopsis cu conditia ca soarele sa nu bata in mod direct pe planta.

Datorita caldurii mari pe frunze pot aparea pete negre la varful frunzelor. In aceste conditii planta trebuie tinuta la umbra si sa se incerce scaderea temperaturii la nivelul frunzelor. (ex: aer conditionat, umidificator). De indata ce conditiile sunt ajustate stresul de la nivelul frunzelor va inceta.

Orhidee Masdevallia frunze pete

La majoritatea speciilor inflorirea incepe din primavara pana in toamna. Temperaturile scazute ajuta planta sa infloreasca  cu dimensiuni mai mari ale florilor si culori mai intense la inflorire. Caderea bobocilor inainte de inflorire se datoreaza fie caldurii prea mari, fie datorita aerului uscat.

Substratul poate fi din muschi sau scoarta sau pot fi montate pe lemn. Se pot monta si pentru hidrocultura.

Cauze care duc la caderea frunzelor:

  • Expunerea la temperature reci extreme (de la cald la prea rece).
  • Substrat ud si temperaturi reci.
  • Radacini cu probleme.
  • Uscarea substratului pentru cateva zile intre udari.
  • Expunerea la temperature ridicate si umiditate scazuta.

 

Link-uri utile:

Imagini specii Masdevallia

Cultural Requirements of Masdevallia

1
Adaugat de | 2018-04-13T19:14:14+02:00 aprilie 13th, 2018|Specii orhidee|0 Comentarii

Articol adaugat de:

Adauga un comentariu

unsprezece − 7 =